5x Sill

Lag till klara sillar:
7dl vatten
500g socker
2dl ättika
7st kryddpepparkorn, stötta
5st vitvinskorn
3st lagerblad
5st nejlikor
 
Koka upp allt och låt kallna.
 
Senapssill:
400g grundinlagd sill
 
0.5st gul lök, finhackad
0.5dl vitvinsvinäger
0.5dl skånsk senap
1msk dijonsenap
1dl socker
1dl rapsolja
2msk creme fraiche
salt&vitpeppar
 
Fräs löken utan att den tar färg i lite smör. Låt kallna och blanda med vinäger, senap och socker. Häll i oljan med fin stråle under vispning. Blanda ner crème fraîche och smaka av med salt&peppar.
 
Fänkål&Stjärnanissill
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, strimlad
0.5st fänkålsstånd, strimlad
 
Varva ingredienser och häll på lagen för klar sill.
 
Enbärssill:
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, strimlad
ca. 10st enbär (några stötta)
 
Varva ingredienserna och häll på lag för klara sillar.
 
Löksill:
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, skivad
1tsk pepparrot, riven
1tsk spad från rödbeta
0.5sl gräslök, hackad
 
Blanda ingredienserna och häll på lag för klar sill.
 
Julsill:
400g grundinlagd sill
 
1st liten morot, tunt skivad
1st gul lök, tunt skivad
0.5dl dill, grovhackad
 
Varva ingredienserna och slå på lag för klara sillar.
 
Låt alla sillar stå i kylskåp från idag och fram till julafton för bästa smak!
 

                                                                                                                          Foto: sr.se/sjuharad
 
Dessa sillar hade jag med mig på dagens julspecial på P4 Sjuhärad. Julspecial med alla radiokockar på plats!