5x Sill

Lag till klara sillar:
7dl vatten
500g socker
2dl ättika
7st kryddpepparkorn, stötta
5st vitvinskorn
3st lagerblad
5st nejlikor
 
Koka upp allt och låt kallna.
 
Senapssill:
400g grundinlagd sill
 
0.5st gul lök, finhackad
0.5dl vitvinsvinäger
0.5dl skånsk senap
1msk dijonsenap
1dl socker
1dl rapsolja
2msk creme fraiche
salt&vitpeppar
 
Fräs löken utan att den tar färg i lite smör. Låt kallna och blanda med vinäger, senap och socker. Häll i oljan med fin stråle under vispning. Blanda ner crème fraîche och smaka av med salt&peppar.
 
Fänkål&Stjärnanissill
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, strimlad
0.5st fänkålsstånd, strimlad
 
Varva ingredienser och häll på lagen för klar sill.
 
Enbärssill:
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, strimlad
ca. 10st enbär (några stötta)
 
Varva ingredienserna och häll på lag för klara sillar.
 
Löksill:
400g grundinlagd sill
 
1st rödlök, skivad
1tsk pepparrot, riven
1tsk spad från rödbeta
0.5sl gräslök, hackad
 
Blanda ingredienserna och häll på lag för klar sill.
 
Julsill:
400g grundinlagd sill
 
1st liten morot, tunt skivad
1st gul lök, tunt skivad
0.5dl dill, grovhackad
 
Varva ingredienserna och slå på lag för klara sillar.
 
Låt alla sillar stå i kylskåp från idag och fram till julafton för bästa smak!
 

                                                                                                                          Foto: sr.se/sjuharad
 
Dessa sillar hade jag med mig på dagens julspecial på P4 Sjuhärad. Julspecial med alla radiokockar på plats!
 

XtraBorås v.51

 
Adventssmörgås:
 
Enligt mig är julskinka med god senap och rödbetssallad några av de bästa delarna på julbordet, därför tjuvstartar jag redan denna helg. All ära tar jag inte åt mig denna vecka, då det gäller husman och traditionella rätter så är min mormor den bästa. Självklart fick jag bra och nödvändiga tips för att lyckas med veckas recept. 
 
Julskinka:
3kg rimmad julskinka
10st kryddpepparkorn
4st lagerblad
 
1st ägg
2msk fransk senap
1dl grov, söt senap
0.75dl ströbröd
 
 Koka upp vatten i stor gryta med pepparkorn och lagerblad. Låt småkoka i ca. 3 timmar. Då skinkan når 70grader är den klar. Ta upp och låt svalna. Skär bort nästan allt av svålen. 
Vispa ihop ägg, senap och pensla över skinkan. Strö över ströbröd och griljera i ugn på 250grader i ca. 10minuter eller tills den får fin färg. 
 
Honung- och timjanssenap:
0.5dl gula senapsfrön
0.5dl bruna senapsfrön
1msk ättiksprit
1tsk timjansblad
1msk socker
1tsk salt
1msk honung
0.5dl vatten
 
Mortla senapsfrön väl tillsammans med ättika. Blanda ner resten av ingredienserna, skeda över på burk och låt stå i kylskåp att mogna i ca. 1vecka.
 
Rödbetssallad:
500g rödbetor i tärningar, inlagda
2st saltgurkor, tärnade
0.5st grönt äpple, tärnad
1rågad tsk pepparrot, riven
1st scharlottenlök, finhackad
0.5kruka persilja, grovt hackad
1msk rödbetsspad
vitpeppar
1dl lätt crème fraîche 
0.75dl majonnäs
 
Blanda ingredienserna väl. Låt stå i kylskåp, helst över natten innan servering.

Vegetarisk stroganoff

För 4st portioner:
2st auberginer
150g champinjoner
1st paprika
2st gul lök
2msk olivolja
3msk tomatpuré
2msk dijonsenap
2½dl vispgrädde
salt och peppar
1msk soja
½ dl hackad persilja
ev en skvätt mjölk


Tärna auberginer och champinjoner. Hacka löken och paprika i mindre bitar. Fräs allt i en kastrull. Häll på grädde, tomatpuré, soja och senap. Låt koka upp. Krydda med salt, peppar och persilja. Låt småkoka under lock i 20 min.
Jag serverade med råris och isbergsallad, nyttigt och supergott!!!!