Vit chokladmousse med apelsintopp

För 4st portioner:

Vit chokladmousse: 
1st gelatinblad
100g vit choklad
0.75 + 1.25 dl vispgrädde
2st äggvitor
2-3tsk citron, pressad
1msk florsocker

Blötlägg ALLA gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta däri. Rör tills det blir slätt. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp!

Apelsintopp:
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av en söt apelsin
2 apelsiner
2msk strösocker

Sila den pressade saften och värm 1/2 dl.
Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften. Rör tills de smält. Tillsätt resten av saften och socker. Låt svalna. Skär bort skalet på apelsinerna och skiva snyggt. Lägg dem på den stelnade moussen. Häll över gelatinblandningen. Låt stå i kylen tills de stelnat.





Grillad oxfilé med ravioli- & spenatsallad

Ingredienser till 4st portioner:
4st bitar oxfilé
50g parmesan, riven
 
100g babyspenat
250g färsk raviolikuddar, med valfri fyllning
200g soltorkade tomater + oljan, strimlade
flingsalt
peppar
olivolja
 
Låt köttet ligga framme till rumstemperatur.
Koka upp rikligt med vatten, salt och tillsätt raviolikuddarna. Koka enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp en grillpanna till hög värme med olja och smör i. Stek oxfilén med endast salt och peppar, 1minut/cm tjocklek av köttet och sida. Lägg på en tallrik och låt vila medans du blandar ihop salladen.
 
Blanda försiktigt ner pastakuddarna tillsammans med soltorkade tomater, oljan från tomaterna, flingsalt och peppar.
 
Toppa den grillade oxfilén med parmesan. Servera med salladen och ringla gärna över lite extra olivolja.
Smaklig måltid!

 

Chicken fajitas med tomat- & avocadosallad

Till 4st portioner:
500g kycklingfilé, strimlade

1st liten zucchini, skivad
1st röd paprika, strimlade
2st gula lökar,strimlade
1st vitlöksklyfta, pressad
1½tsk chilipulver
1½ tsk paprikapulver
1½tsk spiskummin
1msk oregano
salt&peppar

3st tomater, finhackade
1st färsk chili, finhackad
1st avokado, finhackad
1/2 tsk socker
saften från 1st lime
½kruka koriander, grovt hackad

salt&peppar

gräddfil
tortillabröd


Börja med att blanda alla ingredienser till salladen så att den kan stå i kylen och dra medans resten av maten lagas. Stek kycklingen på hög värme. Tillsätt olivolja, alla kryddor och vitlök. Fräs i nån minut.  Lägg ner de andra grönsakerna i pannan och fräs i ytterligare några minuter.
Fyll tortillabröden med kycklingröran och toppa med grädfil och avokadosallad.

Servera gärna med lite nachos!