XtraBorås v.18

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Kycklingspett med vattenmelodsallad
 
Grillpremiär!
Vädret är kanske inte helt att lita på än så denna vecka bjuder jag på en enkel grilltallrik som blir snabbt klar. Grillspett är dessutom supersmidigt att förbereda för att ta med på packning och grilla på engångsgrill.
En sallad där sötma och friskhet från melonen möter sältan från fetaost och oliver passar utmärkt till de rökiga och smakrika grillspetten. 
 
För 4st portioner:
 
Grillspett:
700g kycklingfilé, delad
2st rödlökar, klyftor
8st champinjoner
grillkrydda (egen)
 
Trä upp kyckling, rödlök och champinjoner på åtta grillspett.
Grilla spetten runt om i ca. 10minuter tills kycklingen är helt genomstekt.
Krydda med grillkrydda.
 
Salladen:
1bit vattenmelon (ca. 800g), delad i kuber
150g fetaost, tärnad
50g oliver
2msk mynta, hackad
2msk kallpressad rapsolja
flingsalt
svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser men vänta med att krydda med salt och peppar tills precis innan servering. 
Detta för att melonen inte ska vattnas ur. 
Låt stå i kylskåpet till servering.
 
Bulgur
2dl bulgur
4dl hönsbuljong
0.5 gul lök, finhackad
1st citron, saften
1msk olivolja
 
Fräs löken i olja.
Häll i buljong och låt koka upp.
Tillsätt bulgur och låt sjuda under lock i ca.15minuter.
Vänd runt med gaffel och låt stå några minuter utan värme.
Blanda ner citronsaften.
 
Egen grillkrydda
1msk svartpeppar
1msk salt
1msk paprikapulver
1tsk vitlökspulver
1tsk spiskummin
0.5tsk chilipulver
0.5tsk lökpulver
0.5tsk oregano, torkad
 
Blanda alla kryddor och förvara i en väl rengjord glasburk.
 
Tips!
Ringla gärna flytande honung över tallriken innan servering.
Lika stora bitar på spetten för att alla delar ska grillas på samma värme.
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
 

XtraBorås v.17

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Kycklinggryta med vitt vin och örter
 
Våren är här och vi har precis avslutat ett påskfirande. Utemöbler är alltså inhandlade och ett fullt bord med påskmat är uppätet. Detta betyder, i alla fall hos mig, att det ekar tomt i kylskåp och plånbok. Snart kommer en ny lön in på kontot men innan dess så blir det ett recept där jag tar hand om det sista jag har kvar i mitt kylskåp och skafferi till en enkel men smakrik rätt som räcker både till middag och matlådor.
 
För 6st portioner:
 
GRYTAN:
2st selleristjälkar, skivade
2st gula lökar, grovhackade
2st stora fasta potatisar, grovhackade
2st morötter, grovhackade
2st vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
1msk vetemjöl
500g krossade tomater
2kvistar rosmarin, finhackade blad
4kvistar timjan, finhackade
500g kycklingfilé, delade i 2x2cm bitar
5dl vitt vin
1dl vatten
1st buljongtärning
1msk dijonsenap
salt
svartpeppar
 
Hetta upp olivolja i en stor gryta, gärna i gjutjärn. 
Lägg i alla grönsaker och stek i 10minuter. 
Tillsätt kyckling och mjöl och blanda runt noga. 
Slå i vin, krossade tomater och vatten tillsammans med buljong, senap och örter. 
Blanda väl och krydda med ca.1tsk salt och rejält med nymalen svartpeppar.
Låt koka upp och låt småkoka under lock i 45minuter.
Ta bort locket och fortsätt koka tills resultatet är en mustig gryta i ca. 30minuter.
Smaka av med lite mer salt och peppar.
 
BRIE- OCH ÖRTTOAST:
6st skivor ljust lantbröd
150g brie, finhackad
2msk olivolja
1msk blandade färska örter, finhackade
salt
peppar
 
Sätt ugnen på 225grader, endast övervärme.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av och toppa varje brödskiva med oströran.
Grädda mitt i ugnen tills fin färg.
 
SMAKLIG MÅLTID! 

XtraBorås v.16

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
-------------------------------
Äntligen ännu en högtid där vi samlas kring mat. Till helgen litar jag på att ni serverar ett utsökt påskbord fylld med ägg, lax, lamm och sill. Jag väljer att ge ett förslag på en efterrätt. Pajen är frisk och söt med krispig botten och len citronkräm. En färggrann avslutning på påskfirandet där citron möter hallon och skapar ett underbart resultat.
 
För 8st portioner:
  • 125g smör, rumstempererat
  • 0.5dl strösocker 
  • 1st ägg 
  • 4dl vetemjöl 

 

Fyllning

  • 2st citroner, skal och saft
  • 3st äggulor 
  • 125g smör 
  • 1.5 dl strösocker 

 

Maräng

  • 3st äggvitor 
  • 1.5dl strösocker
  • 2dl florsocker
  • 200g hallon, mosade
  • 0.5st citron, saften
 
Blanda smör, socker och ägg snabbt med elvisp. 
Rör ner mjölet och tryck ihop till en kompakt deg.
Plasta in och låt stå kallt i en timme. 
Sätt ugnen på 225grader. 
Kavla ut degen och klä en pajform, ca.28 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. 
Höj värmen i ugnen till 250grader, enbart övervärme.
 
Fyllning: 
Tvätta citronerna väl. Riv skalet och pressa ut saften. 
Rör samman citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. 
Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. 
Låt den kallna och häll i pajskalet.
 
Maräng: 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 
Blanda allt socker, tillsätt lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. 
Vispa ner citronsaft och de mosade hallonen. 
Spritsa jämnt på citronpajen. Grädda i ca. 3minuter eller tills marängen börjar få färg.
 
Toppa med physalis för ett påskigare utseende.
 
SMAKLIG MÅLTID!