XtraBorås v.16

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
-------------------------------
Äntligen ännu en högtid där vi samlas kring mat. Till helgen litar jag på att ni serverar ett utsökt påskbord fylld med ägg, lax, lamm och sill. Jag väljer att ge ett förslag på en efterrätt. Pajen är frisk och söt med krispig botten och len citronkräm. En färggrann avslutning på påskfirandet där citron möter hallon och skapar ett underbart resultat.
 
För 8st portioner:
  • 125g smör, rumstempererat
  • 0.5dl strösocker 
  • 1st ägg 
  • 4dl vetemjöl 

 

Fyllning

  • 2st citroner, skal och saft
  • 3st äggulor 
  • 125g smör 
  • 1.5 dl strösocker 

 

Maräng

  • 3st äggvitor 
  • 1.5dl strösocker
  • 2dl florsocker
  • 200g hallon, mosade
  • 0.5st citron, saften
 
Blanda smör, socker och ägg snabbt med elvisp. 
Rör ner mjölet och tryck ihop till en kompakt deg.
Plasta in och låt stå kallt i en timme. 
Sätt ugnen på 225grader. 
Kavla ut degen och klä en pajform, ca.28 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. 
Höj värmen i ugnen till 250grader, enbart övervärme.
 
Fyllning: 
Tvätta citronerna väl. Riv skalet och pressa ut saften. 
Rör samman citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. 
Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. 
Låt den kallna och häll i pajskalet.
 
Maräng: 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 
Blanda allt socker, tillsätt lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. 
Vispa ner citronsaft och de mosade hallonen. 
Spritsa jämnt på citronpajen. Grädda i ca. 3minuter eller tills marängen börjar få färg.
 
Toppa med physalis för ett påskigare utseende.
 
SMAKLIG MÅLTID!