XtraBorås v.9

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Jag har varit i thailand många gånger och av alla upplevelser jag haft i det landet så står matkulturen högst. Den asiatiska fläskbullen är vanligt förekommande och serveras överallt. En tallrik av dessa bullar tillsammans med den traditionella thaisåsen (nam pla prik) är en riktig höjdare. 
Nam pla prik är en stark sås av fisksås och chili som de flesta känner till som någonting besökt landet eller varit på en bra thailändsk restaurang. Den passar utmärkt att servera till all sorts asiatisk mat så passa på och gör en stor sats så att ni har hemma i kylskåpet. 
 
Thailänska fläskbullar:
500g fläskfärs
3st små salladslökar, finhackade
1st vitlöksklyfta, finhackad
0.25dl färsk koriander, finhackad
1st röd chili, finhackad
3tsk fisksås
3tsk oystersås
1tsk sesamolja
1st ägg
1tsk majsmjöl
 
Hacka alla grönsaker mycket fint för att de ska blandas bra med färsen. Använd gärna plasthandskar för att slippa kladd och att de starka smakerna ska sätta sig i händerna.
 
Blanda alla ingredienser i en skål. Forma runda, cirka en matsked stora köttbullar och placera på en tallrik. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och lägg försiktigt ner bullarna för stekning. Tänk på att inte lägga i för många åt gången då temperaturen kommer sjunka mycket i pannan. Stek tills de fått en gyllenbrun yta runt hela bullarna. Placera över i en ugnsfast form och låt gå klara i 125 graders varm ugn. Använd nu gärna en köttermometer i den största. Temperaturen ska upp till 70grader för en genomstekt och saftig fläskbulle.
 
Tips!
Om ni inte önskar stark chili så plocka ur skärnorna ur chilin och använd inte den del som är närmast stjälken eftersom den är som starkast just där.
 
Traditionell thaisås (nam pal prik)
1st liten vitlöksklyfta, finhackad
7msk fisksås
1st lime, saften
0.5 - 1st röd chili, finhackad
1tsk brun farin
ev. 1tsk rostade sesamfrön
 
Blanda alla ingredienser.
Den blir bättre av att få stå till sig i kylskåp. Variera gärna receptet så att den passar just er!
 
Serveringsförslag:
  • Bullarna med den hemmagjorda nam pla prik.
  • I en klar asiatisk grönsakssoppa
  • Tillsammans med en nudelwok
SMAKLIG MÅLTID!