XtraBorås v.5

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Köttet av en hel kyckling blir alltid saftigare och bättre än de frysta filéerna. Grilla i ugnen är jättegott och kanske det vanligaste sättet att tillaga en hel kyckling på. Ett annat förslag, som jag bjuder på denna vecka, är att koka kycklingen vilket gör att man samtidigt får en supergod buljong att använda till såsen. Ett enkelt och billigt recept som passar både till vardag och middagsbjudning.
 
Ingredienser för 4-6pers.
1st stor kyckling, färsk
1st gul lök, delad
2st morötter, delade
2st lagerblad
10st vitpepparkorn
1msk salt
 
Lägg grönsakerna tillsammans med kycklingen ganska tätt i en stor gryta. Fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen och koka upp. Skumma av noga. Lägg i lagerblad, salt och vitpepparkorn. Låt sjuda i ca. 30 minuter, innertemperaturen intill benet på kycklingen ska nå 80grader. Ta upp kycklingen och låt den svalna. Fortsätt att koka av vätskan i ca. 30minuter och sila därefter av grönsakerna så att det återstår en god buljong som senare ska användas i såsen.Ta av skinnet på kycklingen och plocka av kycklingköttet.
 
Sås:
2msk grönpeppar i vinäger 
25g smör 
1.5msk vetemjöl 
salt 
1tsk dijonsenap 
2dl kycklingbuljong
2dl vispgrädde 
2msk hackad dill
 
Fräs grönpeppar med smöret i en gryta med tjock botten. Häll över mjölet, tillsätt senap och häll på kycklingbuljongen. Koka upp och tillsätt grädden. Låt småkoka i 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet och rör ned dill. Servera genast eftersom dillen lätt blir grå om den ligger för länge i hög värme i grytan.
 
SMAKLIG MÅLTID!