XtraBorås v.5

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Köttet av en hel kyckling blir alltid saftigare och bättre än de frysta filéerna. Grilla i ugnen är jättegott och kanske det vanligaste sättet att tillaga en hel kyckling på. Ett annat förslag, som jag bjuder på denna vecka, är att koka kycklingen vilket gör att man samtidigt får en supergod buljong att använda till såsen. Ett enkelt och billigt recept som passar både till vardag och middagsbjudning.
 
Ingredienser för 4-6pers.
1st stor kyckling, färsk
1st gul lök, delad
2st morötter, delade
2st lagerblad
10st vitpepparkorn
1msk salt
 
Lägg grönsakerna tillsammans med kycklingen ganska tätt i en stor gryta. Fyll på med vatten så att det precis täcker kycklingen och koka upp. Skumma av noga. Lägg i lagerblad, salt och vitpepparkorn. Låt sjuda i ca. 30 minuter, innertemperaturen intill benet på kycklingen ska nå 80grader. Ta upp kycklingen och låt den svalna. Fortsätt att koka av vätskan i ca. 30minuter och sila därefter av grönsakerna så att det återstår en god buljong som senare ska användas i såsen.Ta av skinnet på kycklingen och plocka av kycklingköttet.
 
Sås:
2msk grönpeppar i vinäger 
25g smör 
1.5msk vetemjöl 
salt 
1tsk dijonsenap 
2dl kycklingbuljong
2dl vispgrädde 
2msk hackad dill
 
Fräs grönpeppar med smöret i en gryta med tjock botten. Häll över mjölet, tillsätt senap och häll på kycklingbuljongen. Koka upp och tillsätt grädden. Låt småkoka i 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet och rör ned dill. Servera genast eftersom dillen lätt blir grå om den ligger för länge i hög värme i grytan.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Kycklingsallad från medelhavet

Ingredienser till 4st portioner:
5st tomater, i skivor
1st stor röd lök, tunt skivad (+ olivolja, salt&rödvinsvinäger till lag)
0.5st gurka, riven
1-2st morot, riven
150g fetaost
10-15st oliver
lite ruccola
 
olivolja
balsamvinäger
basilika, finhackad
salt&peppar
 
3st kycklingfiléer, i mindre bitar
chiliflakes
paprikapulver
spiskummin
salt&peppar
 
Börja med att lägga den tunt skivade rödlöken i lag och ställ i kylskåpet några minuter. Blanda även ihop vinägretten och låt även den stå och dra i kylskåpet medans salladen görs.
Täck botten av ett serveringsfat med skivor av tomat. Sprid ut den marinerade löken över. Krama ur de mesta av vattnet ifrån den rivna gurkan, blanda gurka med morot och sprid ut över löken. Fortsätt med smulad fetaost vinägrett, oliver och några blad av ruccola.

Stek kycklingbitarna i smör och olja. Krydda väl med valfria kryddor. Lägg över på en tallrik och ställ ut på balkongen så att kycklingen kallnar. Sprid ut kycklingen över salladen och servera genast.
 
SMAKLIG MÅLTID!
 

Färspytt med kaprissås

Ingredienser till 4portioner
6st fasta potatisar, i tärningar
2st palsternackor, i tärningar
2st morötter, i tärningar
1st gul lök, finhackad
300g nötfärs
1tsk, torkad timjan
paprikapulver
salt&peppar
1kruka persilja, hackad
 
Stek potatis i smör tillsammans med rotfrukterna tills de börjar få färg. Smula ner nötfärs, timjan och låt steka med tills allt börjar få fin färg. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar. Avsluta med att röra ner persilja.
 
Sås:
2dl lätt creme fraiche
1msk fransk senap
3msk kapris
salt&peppar
 
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
Servera med rödbetor och inlagd gurka!