XtraBorås v.12

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Fish and chips med limeaioli
 
Ingredienser för 4st portioner:
Britternas stora snabbmatsfavorit. I originalreceptet görs en frityrsmet där fisken doppas innan fritering. Här väljer jag istället att göra en dubbelpanering av asiatiska ströbrödet panko för ett superkripigt resultat. Gör egna pommes och egen limeaioli så förvandlas  snabbmaten till lyx. Plocka fram förra veckans nummer av Xtra Borås och använd till serveringen så får du den riktiga känslan. Borås och England i en perfekt kombination!
 
Limeaioli:
2st äggulor
2dl rapsolja
2st vitlöksklyftor, pressade
0.5tsk salt
1krm vitpeppar
1st lime, saften
 
Låt oljan och äggen stå framme en stund tills rumstemperatur. Pressa vitlöken i en skål och rör ner äggulorna. Häll droppvis ner oljan. Vispa hela tiden och häll inte i oljan för snabbt.  Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Krydda med salt, peppar och saften från lime.
 
Pommes:
8st stora och fasta potatisar, skalade
frityrolja
salt
 
Skär potatisen i stavar 1x1cm. Låt stavarna ligga i kallt vatten ca. 30min. Häll av vattnet och låt potatisen rinna av. Torka noga med hushållspapper eller handduk.
Förfritera i 140grader. Stavarna ska inte få färg utan bara mjukna vilket tar ca. 5minuter. Låt rinna av.
Öka temperaturen till 190grader. Fritera potatisen i 2-3 minuter till önskad färg. Låt rinna av och salta vid serveringen.
 
Fisk:
700g färsk torskfilé, delade på längden (ca. 60g styck)
2dl panko
salt och vitpeppar
2msk finhackad bladpersilja
2dl vetemjöl
2st ägg
 
Blanda pankon med salt, peppar och persilja. Panera fisken i mjöl, uppvispat ägg och rulla till sist in den i så mycket pankoblandning som möjligt. Använd samma olja och samma temperatur (190grader) som potatisen friterades i. Fritera tills rejält gyllenbruna bitar vilket tar ca. 2minuter.
 
Tips:
Tänk på att både fritera potatisen och fisken i omgångar så att inte temperaturen på oljan sjunker.
 
SMAKLIG MÅLTID!

XtraBorås v.10

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
 
Kalops med en skvätt grädde
 
Svensk kalops? Norrlänsk kalops? eller Skånsk kalops? Många namn och varianter finns men denna vecka bjuder jag på min kalops. Jag tycker att detta är svensk husmanskost då den är som bäst. Enligt tradition så görs kalops utan grädde men i min version så använder jag gärna en skvätt vispgrädde. Viktigt för en lyckad kalops är att koka den tillräckligt länge för att smaken av kryddpeppar, lagerblad och nejlika kommer fram samt att köttet blir riktigt mört. Passa på att göra en stor sats till helgen eftersom den kommer bli ännu godare i matlådan på måndag.
 
För 6st portioner:
1kg högrev, delad till grytbitar (ca. 3x3cm)
2st gula lökar, grovt hackad
25g smör
3st lagerblad
10st kryddpepparkorn
5st kryddnejlikor
5st vitpepparkorn
3msk tomatpuré
1msk vetemjöl
4msk kalvfond
1l vatten
salt&peppar
0.5dl vätska från inlagda rödbetor
1dl vispgrädde
3st morötter, slantade
 
1dl persilja, hackad
6st saltgurkor, slantade
 
Värm upp en stor panna med smör riktigt het. Stek grytbitarna ordentligt tills de fått en fin yta runt om. Tillsätt lök och stek med tills den blivit glansig. Tillsätt kryddorna, tomatpuré och pudra över mjöl. Häll ner vatten tillsammans med fond under omrörning. Häll i tillräckligt mycket vatten så att det täcker köttet (ca.1l). Låt puttra under lock i ca. 1.5timma. Tillsätt morötterna och grädde och låt koka med i ytterligare ca. 30minuter. Smaka av med rödbetsspad, salt och peppar.
 
Servera med saltgurka och rikligt med persilja.
 
Smaklig måltid!
 

Soppa minestrone

För ca. 6st portioner:
4st små morötter (eller en stor), finhackade
1st gul lök, finhackad
4st vitlöksklyftor, finhackade
2st stjälkar selleri, finhackade
1bit broccoli, i små buketter
1bit blomkål, i små buketter
1st liten zucchini, skivad
150g varmrökt sidfläsk, tärnad
4msk olivolja
2l hönsbuljong
rosmarin
timjan
0,5dl risonipasta
1burk borlottibönor, sköljda
0,5dl gröna ärter
salt&peppar
persilja
 
Fräs grönsaker och fläsk i olivolja i någon minut utan att det tar färg. Häll på buljong och lägg i rosmarin och timjan. Låt koka upp. Låt småkoka på medelvärme i ca. 5min. Lägg i pastan och låt sjuda vidare i ca. 15min. Späd eventuellt med mer buljong om det kokar ihop för mycket. Avsluta med att vända ner bönor, gröna ärter och smaka av med salt&peppar. Strö över rikligt med persilja!