XtraBorås v.21

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Rabarber- och hallonpaj med smak av citron och ingefära
 
Jag fortsätter denna vecka med ytterligare en av mina favoriter bland de underbara vårprimörerna. Rabarbern är en av de första godsaker som vi kan skörda på våren och dessutom tycker jag att de då är som allra godast. Mina rabarber kommer från min systers trägård i Ljung. Servera med egenkokt vaniljsås för extra smak och lyx.
 
För 4-6st personer:
 
SMULDEG:
100g smör, kallt i tärningar
1.5dl havregryn
1.5dl vetemjöl
2 krm bakpulver
0.5dl farinsocker
1nypa flingsalt
2msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser snabbt till en smulig deg.
 
FYLLNING:
150g rabarber, mindre bitar
150g hallon
2cm färsk ingefära, fint riven
1st vaniljstång
0.5dl strösocker
1st citron, finrivet skal
 
flytande honung
 
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Blanda rabarber, ingefära, vaniljfrön, socker och citronskal i en smord
pajform.
Fördela smuldegen över fyllningen.
Toppa med lite ringlad honung. 
Grädda pajen mitt i ugnen ca. 25minuter.
 
VANILJSÅS:
1st vaniljstång
3dl vispgrädde
1dl mjölk
3st äggulor
1dl strösocker
 
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
Lägg vaniljfrön och stången tillsammans mjölk och grädde i en kastrull med tjock botten.
Koka upp hastigt och låt svalna i ca.5minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vänd under omrörning ner gräddmjölken.
Värm försiktigt under omrörning till 85grader och då den börjar tjockna.
Kyl såsen direkt och låt stå kallt i minst en timma.
 
TIPS!
Se min sockermängd i fyllningen endast som en vägledning. Anpassa till surgraden på rabarberna. Slå inte ut den goda syran från rabarbern med allt för mycket socker.
 
SMAKLIG MÅLTID!