XtraBorås v.21

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Rabarber- och hallonpaj med smak av citron och ingefära
 
Jag fortsätter denna vecka med ytterligare en av mina favoriter bland de underbara vårprimörerna. Rabarbern är en av de första godsaker som vi kan skörda på våren och dessutom tycker jag att de då är som allra godast. Mina rabarber kommer från min systers trägård i Ljung. Servera med egenkokt vaniljsås för extra smak och lyx.
 
För 4-6st personer:
 
SMULDEG:
100g smör, kallt i tärningar
1.5dl havregryn
1.5dl vetemjöl
2 krm bakpulver
0.5dl farinsocker
1nypa flingsalt
2msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser snabbt till en smulig deg.
 
FYLLNING:
150g rabarber, mindre bitar
150g hallon
2cm färsk ingefära, fint riven
1st vaniljstång
0.5dl strösocker
1st citron, finrivet skal
 
flytande honung
 
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Blanda rabarber, ingefära, vaniljfrön, socker och citronskal i en smord
pajform.
Fördela smuldegen över fyllningen.
Toppa med lite ringlad honung. 
Grädda pajen mitt i ugnen ca. 25minuter.
 
VANILJSÅS:
1st vaniljstång
3dl vispgrädde
1dl mjölk
3st äggulor
1dl strösocker
 
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
Lägg vaniljfrön och stången tillsammans mjölk och grädde i en kastrull med tjock botten.
Koka upp hastigt och låt svalna i ca.5minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vänd under omrörning ner gräddmjölken.
Värm försiktigt under omrörning till 85grader och då den börjar tjockna.
Kyl såsen direkt och låt stå kallt i minst en timma.
 
TIPS!
Se min sockermängd i fyllningen endast som en vägledning. Anpassa till surgraden på rabarberna. Slå inte ut den goda syran från rabarbern med allt för mycket socker.
 
SMAKLIG MÅLTID!

XtraBorås v.20

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Utan att vara en erkänd meteorolog så vågar jag nu lova er att den sista snöflingan har fallit. Grattis Borås, våren är här! Detta innebär också att det har börjat grönska i butikernas grönsaksdiskar. Vårens första skörd av grönsaker står i en klass för sig. Jag tar vara på flera av mina favoriter i veckans nyttiga och goda vårsallad. Dessutom toppas den med en dressing som lyfter salladens smaker.
 
Grön vårsallad med varmrökt lax
 
För 4st personer:
 
Sallad:
100g ärtskott
100g krispig blandsallad (exempel frisé, rosé, mache)
1knippe grön sparris, delade på längden
4st salladslökar, skivade
1st svensk gurka, urkärnad och tunt skivad
150g rädisor, delade
150g västerbottenost
600g varmrökt lax
20g krasse
0.5dl solrosfrön
 
Dressing:
2msk dijonsenap
2msk rödvinsvinäger
2msk flytande honung
4msk kallpressad rapsolja
salt
peppar 
 
Börja med dressingen så att den får stå till sig i kylskåp under tiden som salladen görs.
Vispa ihop senap, vinäger och honung.
Tillsätt rapsoljan i lugnt tempo under vispning.
Smaka av med salt och peppar.
 
Hetta upp en torr stekpanna.
Lägg i solrosfrön och rosta försiktigt tills de börjar ta färg.
Dela salladen i stora bitar och lägg den i en bunke med iskallt vatten. 
Skär bort cirka 2cm av sparrisens stjälk så den grova biten försvinner. 
Hetta upp stekpannan med olivolja och stek sparrisen i 3minuter på medelvärme.
Strö lite salt på och vänd sparrisen så att de får en jämn stekyta.
Häll salladen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. 
Lägg sedan upp och blanda salladen väl på ett stort fat tillsammans med de andra ingredienserna. 
Placera ut stora bitar av laxen.
Ringla över dressingen och toppa tillsist med krasse och solrosfrön.
Tips!
Släpp inte blicken på solrosfröna då de rostas eftersom de bränns snabbt.
 
Smaklig måltid!

XtraBorås v.19

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
Skinkchnitzel som i Berlin
 
Jag är precis hemkommen från en underbar resa i Berlin där jag firade min 30års dag. En av luncherna valde vi att lägga på Berlins äldsta restauranger, Zum Nussbaum. Tysk, rustik husmanskost när den är som bäst! Denna vecka bjuder jag på samma rätt som jag beställde. Inte Wienerschnitzel som görs av kalv med kapris och ansjovis som tillbehör utan alltså schintzel från Berlin. 
 
Till 4st personer:
 
Potatis:
8st fasta potatisar, tunt skivade
150g bacon, tärnad
vitpeppar
gräslök, hackad
 
Stek tärningar av bacon knaprigt och lägg åt sidan.
Använd stekfettet från bacon och stek potatisen mjuk med lite salt och peppar.
Toppa med hackad gräslök.
 
Senapssås:
2dl lätt crème fraîche 
1msk dijonsenap
1msk svensk senap
1msk persilja, hackad
1krm salt
vitpeppar
 
Vispa upp creme fraiche.
Blanda ner senapen och persilja.
Smaka av med salt och peppar
 
Schnitzel:
4st skivor skinkschnitzel
2st ägg
1dl vetemjöl
2dl ströbröd
salt
vitpeppar
smör
olja
 
Lägg plastfolie över köttskivorna och banka ut rejält.
Vispa upp ägg med salt och peppar.
Vänd ner köttet, först i mjöl därefter ägg och tillsist ströbröd.
Hetta upp en panna med smör och lite olja.
Stek schnitzlarna krispiga på hög värme ca. 2minuter på var sida.
 
Sallad:
150g blandsallad
0.5ask cocktailtomater
0.5st gurka, tärnad
1st citron, saften
1tsk olivolja
1krm salt
vitpeppar
0.5tsk dill, torkad
 
Rör ihop en vinägrett av citron, olja, salt, peppar och dill.
Vänd ner i salladen precis innan servering.
 
TIPS!
Tänk på att banka ut köttet mycket tunn eftersom den drar ihop sig under stekning.
 
SMAKLIG MÅLTID!