Vit kladdkaka till nyår

Dan före doppardagen och jag tittar redan vidare mot nästa firande.
2015 ska tacka för sig och 2016 ska presentera sig. Det har varit ett jättebra år för mig med många fina mail ifrån er läsare som gjort mig varm. Flera av er beskriver hur ni klipper ut mina recept varje vecka för att samla till egen receptsamling. Andra berättar om hur ni lagat mina recept och uppskattat dom.
Tack också till Xtra Borås för ett jättebra samarbete under året och att ni fortsätter att ge mig ert förtroende varje år. Som mitt sista recept för året ger jag er en lätt, god och snygg efterrätt som passar alldeles utmärkt till något bubblande när klockorna ringer från Skansen och Borås himmel fylls med sprakande raketer. GOTT NYTT 2016! 
 
 
150g vit choklad, hackad
150g smör
2dl socker
2tsk vaniljsocker
en nypa salt
2st ägg
1st citron, skal och saft
2½ dl vetemjöl
ströbröd
florsocker

Värm ugnen till 200grader.
Smörj och strö en rund pajform med ströbröd (27cm i diameter)
Riv citronskalet fint (bara det yttersta gula lagret), pressa saften.
Skär smöret i mindre bitar och smält det.
Lägg chokladen i en skål som tål värme och smält i mikron på låg värme, rör om var 20 sekund.
Rör ihop chokladen med smöret.
Blanda i socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör om efter varje.
Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
Tillsätt mjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 12minuter, tills kanterna fått lite färg och ytan stannat.
Låt svalna en stund och sikta sedan florsocker över hela kakan. 

TIPS!
Många recept säger att man ska vispa äggen pösigt. Det har jag också gjort men i receptet går jag emot det och bara blandar i äggen. Anledningen är enkel; kakan har helt enkelt blivit som bäst så.
Servera kakan som den är eller tillsammans med färska bär och lättvispad grädde.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Krämig entrecotepasta med ädelost

Nu är julen nära.
De flesta kylskåp är nog fulla med mat till julbordet och säkert har många av er redan ätit minst ett julbord. Därför tycker jag det kan passa bra att istället servera en snabblagad pasta där några av julens ingredienser kan vara med. Till pepparkakorna har vi gärna ädelost och brysselkålen har sin högtid så därför får de ingredienserna spela viktiga roller i veckans recept. Har ni inte brysselkål hemma så går det lika bra att istället använda grönkål. Lycka till och GOD JUL! 
 
 
200g pasta
200g entrecote, strimlad
150g champinjoner, kvartade
100g brysselkål, delade
1st gul lök, finhackad
1st vitlöksklyfta, finhackad
1.5dl köttfond (vatten + fond)
4dl mellangrädde
2tsk ljus soja
0.5dl vitt vin
140g ädelost
salt
svartpeppar
1dl bladpersilja, hackad
 
Koka pastan.
Hetta upp en panna med smör och lite olja.
Stek köttet hastigt på hög värme tills det börjar ta färg.
Ställ köttet åt sidan.
Lägg nytt smör i stekpannan och fräs champinjoner och brysselkål tills de tar färg.
Tillsätt lök och vitlök och fräs vidare till glansigt.
Tillsätt vin och låt fräsa upp.
Häll i fonden och låt koka upp hastigt.
Tillsätt grädden och låt småkoka några minuter.
Smaka av med soja, salt och nymalen svartpeppar.
Rör ner persiljan och köttet i såsen.
Ta pannan från plattan och smula ner ädelosten.
Rör försiktigt tills all ost har smält.
Blanda ner såsen i pastan under omrörning.
 
TIPS!
Hetta upp pannan med både smör och lite olja. Oljan gör att smöret kommer tåla högre värme vilket behövs för att köttet snabbt ska få en fin stekyta. Tillsätt sedan lite kött i taget så att inte värmen i pannan sjunker för lågt. Då kan det lätt koka istället för att stekas.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Stekt inlagd strömming

Jag går vidare med fler smaker av jul.
Denna vecka gör jag en av mina stora favoriter på julbordet. 
Detta är så gott att jag absolut tycker man ska göra en inläggning att äta innan jul och sedan en inläggning som ska användas på julbordet. 
Eftersom det handlar om en inläggning så tar det lite tid innan den kan avnjutas men det är väl värt väntan. 
Här är mitt goda recept på en svensk klassiker!
 
 
STRÖMMINGEN:
24st strömmingsfiléer
1del grovt rågmjöl
1del ströbröd
1st kruka dill, hackad
salt 
vitpeppar
smör
 
LAGEN:
1dl ättika
2dl socker
3dl vatten
2st morötter, slantade
1st röd lök, skivad
1st scharlottenlök, skivad
3st lagerblad
0.5 tsk fänkålsfrön
15st kryddpepparkorn
 
Klipp bort ryggfenan från strömmingen.
Lägg alla filéer med köttsidan uppåt.
Salta, peppra och lägg lite dill på varje filé.
Lägg ihop dom två och två med köttsidan mot varandra.
Vänd dem i en blandning av rågmjöl och ströbröd.
Stek dem i olja och rikligt med smör i het panna ca. 2min på varje sida.
Låt kallna i en passande burk eller låda.
Koka upp vatten och slå i ättika och socker.
Rör tills sockret löst sig helt.
Tillsätt morot och lök ihop med lagerblad, kryddpeppar och fänkålsfrön i lagen.
Kyl lagen och slå den sedan över strömmingen.
Förvara i kylskåp och låt stå i minst ett dygn innan servering.
 
HÅLLBARHET:
  • 2-3v i en väl rengjord och burk.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!