Southern fried chicken

Jag inspireras av olika länders kök och ni har fått många recept från asien och södra europa. 
Däremot är detta nog det första receptet jag bjuder på från USA. 
Jag har testat mig fram flera gånger för den bästa friterade amerikanska kycklingen. 
Här kommer mitt bästa recept på söderns vanligaste snabbmat. Inte nyttigt men obeskrivligt gott. Servera gärna med en yoghurtsås och tomatsalsa.
 
 
Till 4st personer:
 
KYCKLING:
frityrolja
2kg kycklingdelar
2tsk paprikapulver
2tsk spiskummin
1tsk rökt paprikapulver
1msk sambal oelek
6dl filmjölk
Panering:
2dl vetemjöl
2dl panko
0.5tsk paprikapulver
1msk torkade örter, (ex. oregano, mejram)
1tsk spiskummin
salt
peppar
 
Blanda kycklingen med kryddorna, sambal och filmjök i en påse.
Låt marineras minst 1timme men gärna över natten.
Värm frityrolja till 180grader.
Blanda mjöl, panko och krydder på ett stort fat.
Låt marinaden rinna av något från kycklingen.
Panera delarna väl i mjölblandningen.
Fritera i omgångar tills kycklingen får mörk färg, 5-8min.
Låt rinna av något och servera direkt.
 
MAJS:
4st majskolvar, färdigkokta
0.5dl olivolja
1tsk paprikapulver
1tsk spiskummin
0.5tsk chilipulver
1st vitlöksklyfta
salt
1dl parmesan, riven

 

Sätt ugnen på 225grader.
Skär majsen i ca. 2cm breda skivor.
Blanda olivolja med alla kryddor och pressad vitlök.
Blanda kryddoljan med majsskivorna.
Lägg på en plåt och strö över parmesan.
Rosta till fin färg, blanda då och då.

 

TIPS!
Använd gärna hel kyckling och stycka den själv. Köttet är bättre och dessutom mycket billigare.  
Tänk då på att dra av skinnet från alla delar. Dela gärna varje filé i tre delar.
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Grillad sparrissallad med räkor och sås hollandaise

Glad midsommar!
Om ni än inte planerat vad ni ska servera så kanske jag kan hjälpa med denna vackra och goda sallad. 
Servera som en rätt på buffén, som huvudrätt eller minska på ingredienserna och servera som vacker förrätt. 
Till 4st personer:
 
SALLAD:
12st vita sparrisar, skalade
12st gröna sparrisar
olivolja
flingsalt
svartpeppar
ca. 25g frön eller nötter (jag valde pumpa- och solrosfrön)
1kruka krispsallad
1knippe rädisor, tunt skivade
500g räkor, skalade
rödbetsgroddar
25g parmesan flagad
 
Skala den vita sparrisen.
Skär av den hårdare nedre delen på både grön och vit sparris.
Rosta frönen i en torr, het stekpanna tills de får fin färg.
Hetta upp olivolja i grillpanna på spisen eller grillen.
Grilla den vita i ca. 8min och den gröna ca. 4min.
Krydda med salt och peppar.
Varva ingredienserna till salladen på ett stort serveringsfat eller tallrikar.
 
HOLLANDAISE:
300g smör
2st äggulor
0.5st citron, saften
1msk vatten
1krm salt
0.5krm cayennepeppar
 
Smält smöret och låt det bli ca.60grader.
Vispa äggulor, citronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull på medelvärme.
Tillsätt smöret till äggblandningen i en tunn stråle under konstant vispning.
Smaka av med salt och cayennepeppar.

 

TIPS!
Äggulorna får inte bli äggröra vilket det blir vid 85grader. Händer det så är det bara att börja om med nya äggulor. 
Är du osäker på temperaturen så använd vattenbad när såsen ska vispas.
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Pytt i panna & inlagda rödbetor

Pytt i panna måste vara en av de smartaste rätterna.
Till rätten är recept egentligen onödigt eftersom pytten oftast görs på det som finns kvar i kylskåpet innan storhandling eller kanske på rester av söndagssteken. 
Det som fanns kvar i mitt kylskåp blir inte en klassisk pytt men minst lika god. 
Tillsammans med de trogna tillbehören ägg och inlagda rödbetor så blir det en riktigt bra middag. 
 
 
Till 4st personer:
 
PYTT I PANNA:
25g smör
2st kycklingbröst
3st chorizo
6st potatisar, fasta
3st morötter
2st gula lökar
2st selleristjälkar
persilja, grovhackad
salt
svartpeppar
0.5msk worcestersås
 
Skär alla ingredienser i små och ungefär lika stora bitar.
Hetta upp två stekpannor med smör.
Stek köttet och grönsakerna i separata pannor tills de börjar ta färg.
Blanda ner det stekta köttet med grönsakerna och låt fräsa vidare kort.
Stek äggen i pannan som köttet tidigare stekts.
Smaka av pytten med worcestersås, salt och peppar.
Vänd tillsist ner persilja.
 
INLAGDA RÖDBETOR:
1kg ekologiska rödbetor
1liter vatten
3dl socker
2dl ättika
1tsk vitpepparkorn, hela
 
Koka betorna mjuka i 20-50minuter (helt beroende på storlek).
Häll av och lägg betorna i kallt vatten.
Skala betorna med händerna.
Lägg i väl rengjorda burkar.
Koka upp lagen tills sockret löst sig helt.
Låt svalna något.
Häll lagen över betorna.
Låt svalna och ställ sedan i kylskåp.
Redo att ätas efter minst två dygn.

 

TIPS!
Självklart kan hela rätten lagas i en panna men jag tycker det är lättare att dela på kött och grönsaker under stekning för att allt ska få en jämn stekyta. 
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!