Morotsfrallor med havre

Vi går nu mot en tid då det brukar bli vanligare med pyssel i köket. Varför inte komma in i rätt stämning genom att fylla frysen med goda frallor!
Jag är mycket bättre på att laga mat än att baka.
Däremot tycker jag att det är väldigt roligt att baka men då ska det vara ett enkelt recept som är svårt att misslyckas med. 
Dessa frallor har jag bakat flera gånger och det blir alltid ett bra resultat. Morötterna gör frallorna extra saftiga. LYCKA TILL!
 
Till ca. 12st frallor
 
25g jäst
3.5dl mjölk, 37grader
1.5tsk salt
25g smör
2msk brödsirap
2st morötter
1.5dl havregryn
2msk linfrön
3dl vetemjöl
5dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och låt svalna. 
Värm mjölken till fingervarmt.
Tillsätt mjölken i jästen. Lite i taget tills jästen löst sig helt.
Riv morötterna fint.
Tillsätt salt, smör, sirap, morot. linfrön och havregryn i bunken. 
Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och blanda ihop allt till en smidig deg. 
Knåda degen kraftigt i några minuter tills den blir smidig och inte fastnar på fingrarna.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord. 
Dela degen i två delar och rulla ut. 
Dela i ca. 12st lika stora bitar.
Lägg bröden i på plåt med bakplåtspapper och strö över lite vetemjöl.
Sätt ugnen på 200 grader. 
Låt bröden jäsa under bakduk i ca. 30 min.
Grädda frallorna längst ned i ugnen i 25–35 min. 
Känn med en sticka när bröden är klara. 
Låt dem svalna något.
 
TIPS!
Frallorna behöver inte ätas samma dag. De är jättegoda även efter frysning.
Frys in i påsar direkt efter de svalnat, ta fram och värm i mikron. De smakar då nästan som nygräddade.  
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Köttfärssås med röda linser

Jag har gett er många recept på varianter av köttfärssås. Min favorit är den italienska bolognese men det är också den som tar längst tid så jag väljer inte att laga den varje gång.
Jag tycker i alla fall att det är kul att laga köttfärssås eftersom det är så lätt att lyckas med och man kan prova sig fram till nya varianter. 
Denna vecka är mitt recept med extra mycket nyttigheter i. Jag tycker att röda linser passar jättebra till färsen och dessutom är detta ett lätt sätt att börja laga med linser.
 
Till 4st personer
 
KÖTTFÄRSSÅS
300g nötfärs
1st gul lök, finhackad
2st morötter, grovt rivna
3st vitlöksklyftor, finhackade
1st liten röd chili, finhackad
150g champinjoner, delade
500g krossade tomater
2msk tomatpuré
0.75l kalvfond
1dl röda linser, torkade
1knippe persilja, grovt hackad
basilika, grovt hackad
salt
svartpeppar
 
Hetta upp en rymlig stekpanna och bryn köttfärsen lätt.
Tillsätt lök, vitlök, champinjoner och chili, låt fräs tills löken mjuknar.
Häll i krossade tomater, tomatpuré och kalvfond.
Låt koka upp och rör ner de rivna morötterna och röda linser.
Sänk värmen och låt småkoka ca. 15minuter.
Smaka av så att linserna är färdigkokta och tillsätt en skvätt vatten om du önskar.
Blanda ner persilja och basilika.
Smaka av med salt och peppar.   
 
TILL SERVERING
spaghetti 
ruccola

 

TIPS!
Jag steker gärna ingredienserna separat för att sedan blandas ihop.
Speciellt bra är det för champinjonerna att stekas tills de får färg för att sedan blandas i röran.
Då får du gyllene champinjoner utan att löken översteks och tar för mycket färg.
 
KONTAKT!
Alla recept från tidningen och många fler hittar ni på min blogg; robertskok.blogg.se.
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Vitlök- och pepparkyckling med broccoliris

Denna rätt är en av favoriterna från mina resor till Thailand.
Receptet är traditionellt Thailändskt men med en twist från mig i form av att toppa rätten med vanlig rostad lök.
Vill ni beställa den i Thailand eller bara imponera lite på middagsgästerna så är det Thailänska namnet på rätten Gai Pad Gratiem.
Alltså Gai = kyckling, Pad = stekt, Gratiem = vitlök.
Var inte oroliga om ni inte känner till ingredienserna. Samtliga finns i våra vanliga matvarubutiker.
Till 4st personer
 
KYCKLINGEN
rapsolja
500g kycklingfilé, skivad
8st vitlöksklyftor, finhackade
1msk oystersås
1msk thailänsk soja
2tsk mörk kinesisk soja
1tsk fisksås
1.5tsk socker
0.5tsk vitpeppar
0.5tsk svartpeppar
2st salladslökar, tunt skivade
ev. lite vatten
rostad lök
 
Blanda alla såser och peppar med kycklingen och låt stå ca. 10min.
Hetta upp tillräckligt med rapsolja så den kommer täcka vitlöken i en liten tjockbottnad gryta.
Tillsätt vitlöken och sänk värmen till medelvärme.
Låt vitlöken fritera försiktigt till den blir ljusbrun, ca.5minuter.
Sila av oljan och låt vitlöken torka till krispig.
Hetta upp en panna med rapsolja.
Woka kycklingen snabbt tills den blir klar.
Tillsätt ev. en skvätt vatten om du önskar lite mer sås.
Tillsätt salladslök.
Blanda ner den friterade vitlöken.
Servera med broccoliris och strö över lite rostad lök.
 
BROCCOLIRIS
4portioner basmatiris
1st broccolistånd, riven
 
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Blanda ner den rivna broccolin när riset är färdigkokt och det är dags för det att ånga av sig.

 

TIPS!
Släpp inte ögonen från vitlöken under friteringen!
Om den bränns, vilket den gör lätt, så får den en mycket bitter smak och går inte att använda.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!