Ägg benedict

Denna vecka utmanar jag mig rejält genom att göra en riktig brunchklassiker.
Utmaningen består i att för första gången pochera ägg. Fruktansvärt svårt tänkte jag men det visade sig vara mycket lättare än förväntat.
Jag har faktiskt aldrig heller ätit denna klassiker. I fortsättningen kommer jag äta ikapp det jag missat. 
Detta visade sig vara en jättegod rätt där smakerna passar helt perfekt med varandra. LYCKA TILL!
 
Till 4st personer
 
HOLLANDAISE
200g smör
4st äggulor
1msk vitt vin
1msk citronsaft
salt
peppar
cayennepeppar
 
Smält smöret på svag värme.
Blanda äggulor, citron, vin och vatten i en kastrull.
Sätt kastrullen i vattenbad.
Vispa tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning.
Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med.
Smaksätt med salt, peppar och cayennepeppar. 
 
POCHERADE ÄGG
1,5l vatten
2msk ättika
4svenska ägg
 
Koka upp vatten och ättiksprit. 
Låt vattnet sjuda. 
Knäck ett ägg i taget i en kopp. 
Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda fyra minuter tills vitan är fast runt om men äggulan fortfarande lös. 
Ta upp ägget med hålslev och lägg det i en skål med iskallt vatten. 
Ta upp äggen och lägg på hushållspapper för att torka något.
 
TILLBEHÖR
smör
4skivor ljust bröd
4st skivor rökt skinka
krasse
 
Hetta upp smör i en panna.
Stek brödet till det börjar ta färg.
Lägg på en skiva skinka därefter det pocherade ägget, hollandaise och avsluta med lite klippt krasse.
 

TIPS!

Det är enklare att lyckas med pocheringen om du snurrar vattnet lite med en handvisp. 
Då hjälper centrifugalkraften till så att porcheringen blir perfekt.
 
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].