Filmjölksbröd med lingon

Blåbärssäsongen börjar ta slut men det finns fortfarande massor med fina lingon i skogarna runt Borås. 
Som jag skrivit tidigare så älskar jag att laga med skogens bär men gillar inte alls att plocka dom själv. 
De är alldeles för små och därför tar det en väldigt lång tid innan man ser att de små burkarna fylls. 
Tack till Sten och Carola som står för de fina lingonen i veckans bröd!
 
 
Till 2st limpor
 
1liter filmjölk
1dl mörk sirap
1.5dl ljus sirap
2tsk bikarbonat
7dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2dl siktat dinkelmjöl
2tsk salt
2dl solroskärnor
1dl pumpakärnor, grovhackade
1.5dl linfrön
1dl lingon, gärna frysta
1dl gojibär, torkade
 
TOPPING
havregryn
flingsalt
 
Sätt ugnen på 175grader.
Blanda filmjölk, med bikarbonat och sirap.
Rör ner de övriga ingredienserna tills degen blivit väl blandad.
Häll upp den lösa degen i två smorda bakformar som rymmer 1.5l styck.
Toppa ett bröd med havregryn och ett med flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1.5timme. 
Prova gärna med sticka så att brödet är helt genomgräddat.
Ta ut brödet och låt gärna det vila under bakduk i ca. 5timmar innan de skärs upp.

 

TIPS!
Gojibär är ett rött, syrligt bär som oftast kategoriseras som ett superbär. 
Anledningen till detta ska vara att bäret är en av de mest näringsrika i världen. 
Du hittar gojibär i torkad form i nästan alla matvarubutiker idag och det passar perfekt ihop med lingonen i brödet.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Skördesoppa

Den tid vi är mitt uppe i just nu är nog den bästa för alla matälskare i Sverige. 
Skördetiden är i alla fall en av mina anledningar till att jag tycker om hösten så mycket. 
Förra veckan var jag på Borås skördemarknad och fick fick inspiration till veckans rätt. 
Så gott som alla ingredienser är ekologiska och närodlade. Ingredienserna gjorde att jag glömde de hemska minnena från skoltidens ängamat!
 
 
För 4st personer
 
1.5liter ekologisk grönsaksfond (vatten + fond eller buljongtärning)
3st potatisar, tärnade 1x1cm
1st stor morot, tärnad
1st purjolök, strimlad
1st vitlöksklyfta, finhackad
3st tomater, tärnade
3st stora blad savoykål, strimlade
1dl gröna ärtor
2msk vetemjöl
3dl mjölk
0.5dl grädde
1kvist körvel, finhackad
1kvist timjan, finhackad
salt
vitpeppar
ev. lite citronsaft
 
Koka upp fonden i stor gryta.
Lägg i potatis och morot och låt koka tills de börjar mjukna.
Gröp ut kärnhuset ur tomaterna och tärna.
Tillsätt purjolök, vitlök, tomater och låt koka vidare kort.
Rör ut mjölet i mjölk, lite mjölk i taget.
Häll i mjölredningen under omrörning och låt koka upp.
Tillsätt savoykål och gröna ärtor tillsammans med grädden.
Krydda upp med rikligt av örter.
Smaka av med salt, peppar och ev. lite citronsaft.

 

TIPS!
Självklart går det använda precis de grönsaker som du tycker. Tänk på att lägga i rotfrukter först och spädare grönsaker mot slutet. 
Tänk också på att tärna rotfrukterna snyggt och i samma storlek. Det gör att det blir klart samtidigt och att soppan får en snygg finish.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID! 
 

Köttbullar i gräddsås

Förra veckan tog jag tillvara på skogens blåbär och använde de i en utsökt paj.
Idag fortsätter jag temat med råvaror från den svenska skogen och använder det som jag gillar mest från skogens skafferi, svampen.
Trots att jag blir matad med bilder på sociala medier om att det är ett riktigt svampår så ska jag vara ärlig och säga att jag inte hittat så mycket än.
Tur för mig att jag hade en liten påse med förvälld karl johan från förra året i frysen. Den använde jag i veckans gräddsås men självklart blir det ännu bättre om ni haft bättre tur än jag i år och använder färsk svamp.
KÖTTBULLAR:
500g blandfärs
1st gul lök, finhackad
1st ägg
0,5dl grädde
2msk ströbröd
0.5msk salt
0.5tsk vitpeppar
1tsk rosmarin, torkad
1tsk timjan, torkad
1tsk paprikapulver
1tsk worcestersås
smör till stekning
 
GRÄDDSÅS
1st gul lök, finhackad
150g skogssvamp, färsk
5dl grädde
1msk koncentrerad kalvfond
1tsk kinesisk soya
1kruka timjan, finhackad
salt
peppar
 
SERVERINGSFÖRSLAG:
Vanligtvis serveras det med potatis och lingonsylt.
Jag valde istället att servera blandat med nykokt färsk tagliatelle.
 
Värm ugnen till 100grader.
Blanda alla ingredienser till köttbullarna snabbt.
Blöt ner händerna i kallt vatten och forma färsblandningen till små köttbullar.
Hetta upp rikligt med smör i en panna.
Stek köttbullarna runt om tills de får fin färg.
Låt gå klara i ugnen undertiden som såsen görs.
 
Tillsätt en rejäl klick smör i samma panna som köttbullarna stekts i.
Fräs svampen på hög värme tills den börjar ta färg.
Tillsätt löken och fräs vidare tills den blir genomskinlig.
Tillsätt grädde, fond, soya och låt koka in något.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och strö över färsk timjan.
 

TIPS!

Jag blandade köttbullarna och såsen med pasta vilket betyder att stärkelsen i pastan reder såsen krämig.
Har du tänk att servera med potatis så kan det vara bra att strö lite vetemjöl i svampen innan vätskan går i.

 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!