Kinesisk färsgryta

Till 4st personer

 

GRYTAN
500g kycklingfärs
1st rödlök, skivad
1kruka tatsoikål
0.5st röd chili, tunt skivad
1st röd paprika, grovt skivad
0.5dl honung, flytande
0.5dl mörk soja
2msk risvinäger
0.5tsk sesamolja
2msk färsk ingefära, riven
4st vitlöksklyftor, finhackade
svartpeppar
2msk rapsolja
2msk oystersås
ev. 2msk vatten

 

Hetta upp rapsolja i en panna.
Stek kycklingfärsen tills den börjar ta färg.
Blanda ihop honung, soja, sesamolja, ingefära, chili, vitlök och risvinäger.
Häll ner blandningen i kycklingfärsen.
Krydda upp med svartpeppar.
Låt koka upp.
Blanda ner paprika och låt allt puttra ca. 5minuter.
Blanda ner rödlök och oystersås.
Låt koka upp.
Rör ner kålen.
Smaka av med svartpeppar och späd ev med lite vatten.

Servera med nykokt jasminris eller äggnudlar.

 

FÖRSKLARING:
Tatsoi är en mild asiatisk kål som ibland går att få tag på i kruka i vanlig matvarubutik.
Hittar ni inte denna kålen så går det bra mad paksoi som är betydligt vanligare eller grönkål.

 

TIPS!
Denna rätt går utmärkt att göra med strimlad kyckling.
Blanda i så fall honung, soja, sesamolja, ingefära, chili, vitlök och risvinägern med den strimlade kycklingen och låt stå att marineras över natten.

 

KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman

Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.

 

SMAKLIG MÅLTID!

Chocolate Chip Cookies

Jag älskar hårda kakor! Nu är det dags att bjuda på en favorit.

Till 12st stora kakor

 

KAKORNA
125g mjukt smör, osaltat
1dl råsocker
1st stort ägg
1.5dl vetemjöl
0.5dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
1krm salt
1krm vaniljsocker, äkta
50g ljus choklad, grovt hackad
50g mörk choklad, grovt hackad

 

Vispa smör och råsocker krämigt.
Rör ner ägget.
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt och vaniljsocker.
Vänd ner den torra blandningen i smeten.
Blanda ner chokladen.
Forma degen till en rulle och rulla in den i plastfolie.
Frys den i ca. 30minuter.
Sätt ugnen på 180grader.
Skiva upp rullen i ca. 1cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen tills de blir gyllene i färgen, ca.12minuter.
Låt kakorna kallna och torka till på galler.

 

TIPS!
Att få denna kakan att bli en kaka med det lilla extra så gäller det att använda choklad av god kvalité.
Jag blandade ljus och mörk choklad men variera gärna efter egen smak.

KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.

 

SMAKLIG MÅLTID!

Hjortronparfait

Enkelt men otroligt lyxigt!
 
Till 6st personer
 
HJORTRONPARFAIT
6st äggulor
1dl florsocker
6dl vispgrädde
1tsk vaniljpulver (äkta)
5dl hjortron
 
Vispa äggulorna tillsammans med sockret till ljust och fluffigt resultat.
Vispa grädden med vaniljpulvret tills det är något tjockare än yoghurt.
Blanda ner hjortronen i äggsmeten.
Vänd ner smeten i den vispade grädden.
Häll smeten i en avlång brödform.
Ställ in i frysen (gärna över natten).
Ta ut parfaiten, ca. 30minuter innan servering.
 
TILL SERVERING:
hjortron
 
Värm frysta eller färska hjortron.
Servera ljummet runt parfaiten.
 
ANDRA SERVERINGSFÖRSLAG:
blandade färska bär
lättvispad grädde
granola
havreflarn
 
 
TIPS!
Detta grundrecept går utmärkt att använda som bas till just den smaksättning som du önskar.
Hjortronen går då att ersätta med vilket bär som du önskar.

 

 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!