Förförisk chokladkaka

Första baket jag gjorde till Richard var en smulpaj. Då med halvfabrikat och färdigköpt vaniljsås. Trots lite arbete så gjorde pajen succé! 6år har nu gått och jag älskar dig mer än någonsin.  På söndag blir det inte några halvfabrikat utan istället en mäktig chokladkaka som jag vet att Richard inte kommer kunna säga ner till.
 
KAKA
200g smör
200g mörk choklad
4st ägg
2dl strösocker
2.5dl vetemjöl
1krm salt
1krm kanel
 
KOLA
75g smör
3/4dl strösocker
3/4dl ljus sirap
1dl vispgrädde
2msk kakao
2.5dl granola
 
Smörj en form.
Smält smöret till kakan.
Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Rör ihop smöret med chokladen.
Vispa upp äggen lätt ihop med sockret.
Blanda ner chokladsmeten i äggvispet.
Blanda mjöl, salt och kanel och blanda ner i smeten till en jämn massa.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200grader i 14minuter.
Låt svalna.
Smält smöret till kolan i en tjockbottnad kastrull.
Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao.
Låt koka upp.
Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat något.
Använd en termometer, kolan är klar när den når 114grader.
Ta kolan från plattan och vänd ner granolan.
Bred ut på kakan och låt stelna. 
TIPS!
Använd gärna en granola där det inte finns tillsatt socker eftersom det då gör att kakan blir väldigt söt.
Jag använde en granola som hade smak av kanel vilket jag då också använde i kakan. Smaksätt efter eget tycke.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Het Kycklingsoppa i influensans tider

Februari, Vabbuari, ja kärt barn har många namn, men det är faktiskt så att i februari så är det även Influensans tider, och den har även kommit och knackat på hemma hos oss. Jag har varit sängliggandes i en vecka med hög feber och yrsel. I många länder har man som kultur att under sjukdomstider äta soppa, då det innehåller många näringsämnen som är bra att få i sig under tiden man är sjuk. Dessutom är det enkelt att äta och riktigt, riktigt gott. Denna veckan bjuder jag därför på min tolkning av en Thailändsk soppa, Khao Tom, som du kan välja att göra het eller mild. Låt det smaka, och driva ut influensan!
 
 
SOPPA
2 charlottenlökar
1,5msk riven ingefära
1 grovhackad selleristjälk
1 hackad pirripirri
13dl vatten
2 kycklingbuljongstärningar 
1 strå citrongräs, skuren i 2cm bitar
2,5 dl färdigkokt ris
200g strimlat kycklingkött från en kall grillad kyckling
2msk fish sauce
1,5 dl grovhackad färsk koriander
1/5 lime
 
GARNERING
Några blad av färsk koriander
2 hackade vårlökar
 
Börja med att finhacka och fräs charlottenlökarna i en gryta med lite olja.
När de fått lite gyllene färg (vilket går ganska fort) så blandar du i den grovhackade selleristjälken.
Blanda även ner den hackade pirripirrin samt ingefäran i grytan.
Häll upp 13 dl varmt vatten i en bunke och smula ner buljongtärningarna i vattnet.
När tärningarna är upplösta så häller du ned kycklingbuljongen i grytan.
Häll i citrongräset och låt soppan koka upp.
Efter uppkok, dra ner värmen till att den sjuder och häll i det färdigkokta riset (liten kärna kan dock finnas kvar).
Låt soppan sjuda/småkoka i ca 20-30 minuter tills riset är överkokt. Rör runt i grytan då och då.
Leta nu upp citrongräsbitarna och plocka ur dem från grytan, dessa ska slängas.
Tillsätt nu det strimlade kycklingköttet, fisksåsen samt den färska korriandern.
Låt sjuda i 5 minuter
Pressa sedan i juicen från en halv lime ner i grytan. 
Smaka av med salt och peppar
 
Soppan är klar, garnera sedan med några färska fina blad av koriander och de hackad vårlökarna.
 
TIPS!
Önskar ni inte en sådan het soppa, så ta bort pirripirrin. Det är dock viktigt att ni hela tiden smakar av med salt och peppar, men låt de Thailändska smakerna framhävas.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Pasta al tonno

Pasta al tonno är Italienska och betyder helt enkelt pasta med tonfisk.
Denna kombon tillsammans med kapris och vitt vin är en favorit hos mig. Jag har tidigare delat ett liknande recept med er men då som vit sås med mycket örter.
Denna gången lägger jag till tomat och det blir då en klassisk italiensk pastarätt.
En riktigt god italiensk pasta ska, enligt mig, innehålla enkla men tydliga smaker. Det finns inget tråkigare än en pasta som knappt smakar något. Denna rätt innehåller få ingredienser men de passar utmärkt ihop vilket gör att smaken ändå blir stor. Tonfisk, kapris och vitt vin gillar varandra väldigt mycket!
 
 
För 4st personer
400g pasta
1burk tonfisk i olja
1st gul lök, finhackad
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st röd chili, finhackad
3msk kapris
1dl vitt vin
500g krossade tomater
1tsk oregano
1kruka persilja, grovt hackad
salt
peppar
olivolja
ev. parmesan, riven
 
Hetta upp en panna med olivolja.
Fräs lök, vitlök och chilli tills löken mjuknar.
Häll i vinet och låt koka upp snabbt.
Tillsätt krossade tomater och torkad oregano.
Låt koka ca. 5minuter.
Låt tonfisken rinna av och blanda ner den tillsammans med kapris i såsen.
Krydda upp generöst med salt och peppar, smaka av.
Blanda ner såsen i en kryta tillsammans med nykokt pasta.
Rör ner persiljan.
Smaka av igen med salt och peppar eftersom pastan drygat ut rätten.
Servera med olivolja och ev. lite parmesan.
TIPS!
För att få upp en mer spännande sälta så är det väldigt gott att använja anjovis.
Finhacka i så fall en filé och stek den i olivolja tillsammans med löken och chilin.
Tänk också på att använda rikligt med olivolja när detta ska stekas. Oljan ska inte bara fungera som matfett utan framförallt som smaksättare.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!