Värmande soppa med chorizo och potatis

Min semester är nu över och jag har lämnat varma Miami för ett kallare men ändå underbara Borås. Nu gäller det att fundera ut några värmande rätter som passar till årstiden här hemma. Efter en lång promenad med min hund runt kypesjön så ville jag gärna äta en smakrik, stark och värmande soppa. Jag kom fram till denna soppan som blir veckans recept och jag blev mycket nöjd över min lunch. Hoppas ni provar den och känner desamma.
 
 
För 4st personer
olivolja
230g chorizo, skuren i mindre bitar (1.5cm)
1st gul lök, finhackad
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st röd chili, finhackad
0.5st röd paprika, finhackad
500g fast potatis, skuren i tärningar (2cm)
0.5dl röda linser
1l kalvfond
1msk paprikapulver
1dl vispgrädde
salt
peppar
färsk koriander
 
Hetta upp en panna med olivolja.
Fräs chorizon tills den börjar ta färg.
Sänk värmen något och tillsätt lök, vitlök och chili.
Låt allt fräsa vidare i ca. 5minuter tills löken har mjuknat.
Krydda med paprikapulver.
Häll över det som är fräst i en gryta.
Blanda ner potatistärningarna, linser och häll i kalvfonden.
Låt koka upp.
Tillsätt paprikan och låt sjuda under lock i ca. 25minuter.
Häll i grädden och låt soppan koka upp på nytt.
Låt småkoka i ca. 5minuter.
Smaka av med salt och peppar.
När potatisen är mjuk är det dags att servera.
Toppa soppan med koriander.
 
TIPS!
När jag lagar med chili så låter jag nästan alltid fröna vara med.
Styrkan i chilin sitter där och för denna soppan så tycker jag det blir som bäst när det är en rejäl styrka med. Önskar man lite mildare chilismak så är det så är det därför lätt. Skrapa bara ur kärnorna.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!
 

Sweet Potato hash

Just nu håller min resa i Miami på att ta slut.
Det har varit underbara två veckor med mycket god mat, sol och bad.
Eftersom jag fortfarande är på plats här på Miami Beach så kommer min inspiration till veckans recept självklart härifrån. Vi hyr en lägenhet här så den mesta maten lagar vi själva. Men vi har också varit ute och ätit några riktigt goda frukostar. Amerikansk frukost behöver inte nödvändigtvis vara onyttig. Här kommer ett supergott frukostrecept som jag kommer fortsätta laga hemma.
 
För 4st personer
smör
olivolja
2st sötpotatisar, skurna i bitar
0.5st gul lök, finhackad
1st grön paprika, skuren i bitar
1st vitlöksklyfta, finhackad
1näve grönkål, plockad i mindre blad
2msk persilja, grovt hackat
salt
peppar
 
TILL SERVERING
4st ägg
tabasco
2st avocado
Hetta upp smör i en panna.
Tillsätt sötpotatisen och stek tills den tar färg och börjar mjukna.
Blanda ner gol lök, paprika och vitlök och låt fräsa tills löken blivit glansig.
Tillsätt lite olivolja.
Blanda ner grönkål och persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Sänk plattan till lägsta värme och gör klart tillbehören.
Stek äggen så att den blir ”sunny side up” som man gör här.
Strimla upp en halv avocado per person.
 
Servera med en god stark sås som tabasco.
 
BETYDELSE:
Sunny side up som ni ser på bilden är ägg som steks endast på ena sidan tills vitan stannat helt men gulan fortfarande är krämig.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Majssoppa

Hoppas ni har en bra start av 2016.
Själv är jag just nu i Miami så det är härifrån ni kommer få de två första recepten för 2016.
Först ut blir en enkel majssoppa. En soppa som jag försökt återskapa efter att jag ätit den som lunch här. Miami har många matinfluenser från Cuba och Mexico. Denna soppa har en klar koppling med Mexico med sin hetta och smak av spiskummin.
Tycker att soppan passar alldeles utmärkt nu efter all mat kring jul och nyår.
 
Vill också passa på att uppmana er läsare att gärna höra av er till mig om ni vill ha idéer till någon speciell rätt eller ingrediens. Hoppas ni kommer följa mig och XtraBorås även detta år!  
 
För 4st personer
rapsolj
1st chili, finhackad
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st gul lök, finhackad
1tsk spiskummin
1tsk gurkmeja
1tsk paprikapulver
350g majskorn, från burk och gärna ekologiska
4dl hönsbuljong
1dl vispgrädde
1burk kokosmjölk
1st lime, saften
salt
peppar

Hetta upp rapsolja.
Fräs vitlök och lök tills det blir glansigt.
Tillsätt chilin och fräs vidare kort.
Tillsätt majs och låt steka under omrörning på hög värme i några minuter.
Krydda med spiskummin, paprikapulver och gurkmeja.
Häll ev. i lite mer olja eftersom kryddorna torkar ut lätt.
Fräs kort så att kryddornas smak kommer fram tydligt.
Häll på hönsbuljong och koka upp.
Låt sjuda i ca. 10minuter.
Häll i grädden.
Mixa slät med stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och låt koka upp igen.
Smaka av med salt, peppar och lime.
Mixa ev. en gång till snabbt för att få soppan riktigt slät.
 
SERVERINGSTIPS!
Servera gärna med quesadillas och en god guacamole.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!