Bakad lax med ärtpuré

Smaker från det brittiska köket!
 
 

TILL 4st personer

 

LAXEN
4st laxfiléer, färska
Olivolja
1st citron, saften och skalet
2st scharlottenlökar, tunt skivade
Flingsalt
Svartpeppar

 

ÄRTPURÈN
3.5dl kycklingfond
1st scharlottenlök, finhackad
500g ärtor, gärna färska annars går frysta bra
Salt
Peppar
2msk smör

 

LAXEN
Värm upp ugnen till 225grader.
Lägg upp ark av bakplåtspapper, använd två lager per laxbit.
Pensla bakplåtspappret med olivolja där du sedan ska placera fisken.
Lägg en bit lax på varje ark av bakplåtspapper.
Häll över citronsaft över alla bitar av fisk.
Lägg på scharlottenlöksskivor och fint rivet skal av citronen på varje fiskbit.
Vik ihop varje portion till tätslutande paket.
Baka i ugnen i ca. 10minuter.

 

ÄRTPURÈN
Koka upp fonden.
Lägg i ärtor och scharlottenlök.
Låt koka I ca.5minuter tills ärtorna är mjuka.
Sila av ärtorna men behåll fonden.
Lägg tillbaka ärtorna i grytan och tillsätt smör.
Mixa med en plander eller pressa med en stor slev tills det börjar bli en puré.
Tillsätt gärna lite av fonden för smak och konsistens.
Smaka av med salt och peppar.  

 

Lägg upp purén på tallrikar.
Placera den nybakade fisken på och ringla lite av den goda saften från fiskpaketen över.

 

 

TIPS!

I detta receptet så hade jag inte tillgång till en mixer. I det fallet blir det en mer len puré.
Jag pressade med en slev och vispade. Då blir den mer grov vilket jag faktiskt gillade bättre I detta fallet.
Smaksätt gärna purén med valfri färsk ört. Mynta passer perfekt till ärtor!

 

SMAKLIG MÅLTID!

 

Risotto

Med champinjoner och gröna ärtor
 
 
Till 4st personer

1l kycklingbuljong
2msk olivolja
2st scharlottenlökar, finhackade
2st vitlöksklyftor, finhackade
150g skogschampinjoner, skivade
300g Carnaroliris
2dl vitt vin, torrt
1tsk rosmarin, torkad
1dl gröna ärtor
1dl parmesan, riven
Salt
Peppar

 

TILL SERVERING:
1dl parmesan, riven
Svartpeppar
olivolja

 

Värm upp buljongen i en kastrull och håll den sedan varm.
Fräs schalottenlöken, vitlöken och svampen i olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den tar färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa någon minut tills att riset börjar knäppa lite.
Häll i vinet och låt koka under omrörning tills det ångat bort.
Sänk till medelvärme
Tillsätt den varma buljongen, lite i taget.
Börja med ca. 3dl ta sedan 1dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
Rör om metodiskt hela tiden.
Fortsätt tills hela buljongen har blandats I riset. Det tar ca. 20 minuter.
Tillsätt ärtorna när det återstår 2minuter av koktiden.
Ta från värmen och rör ner parmesan.
Resultatet ska vara lös medans riset fortfarande ska ha kvar en liten kärna.
Smaksätt med salt och peppar.

Toppa varje portion med parmesan svartpeppar och olivolja.

 

TIPS!
Var inte orolig om risotto känns för lös när koktiden är över.
Parmesanen som blandas ner kommer göra rätten till ett perfekt resultat.
Risotto ska vara lösare än vad manga tror. Det vanligaste felet är att den serveras som en tjock gröt.

 

 

SMAKLIG MÅLTID!

 

Sent from Mail for Windows 10

Vegetarisk Vindaloo

Den starkaste av de indiska curryrätterna!

 

TILL 4st personer

 

GRYTAN
3msk rapsolja
3st gula lökar, skivade
4st vitlöksklyftor, skivade
2st sötpotatisar, i tärningar
4st tomater, klyftade
140g vindaloopasta
2msk tomatpuré
ca. 0.5l vatten
1st röd chili, skivad
1st broccoli, buketter
1kruka koriander
1näve grönkål, grovt hackad
1msk balsamvinäger
Salt
peppar

 

VINDALOO CURRY
2st vitlöksklyftor
2cm ingefära
1msk chiliflingor
0.5tsk salt
3msk rapsolja
2msk tomatpuré
1st röd chili
1dl koriander, färsk
2tsk koriander frön
2tsk fänkålsfrön
Svartpeppar

 

Currypastan:
Rosta fänkålsfrön och koriander frön tills de får färg.
Lägg ihop alla ingredienser i en mixer och mixa tills resultatet är en len pasta.

 

Grytan:
Hetta upp rapsolja i en rymlig, tjockbottnad kastrull med lock.
Lägg i all lök och vitlök och fräs tills den börjar få färg.
Blanda ner sötpotatis, tomater, tomatpuré, chilli och vindaloopastan.
Låt fräsa under omrörning ca. 2minuter.
Häll i vatten så det täcker grönsakerna.
Låt koka under lock tills potatisen börjar mjukna, ca.15minuter.
Lägg i broccoli, finackade stjälkar av koriander och grönkål.
Häll i balsamvinäger och koka vidare under lock ca. 10minuter.
Smaka av med salt och peppar och blanda ner rikligt med blad av koriandern.
Servera med färsk koriander och grekisk yoghurt.

 

TIPS!
Jag har gjort denna rätt med egen currypasta som finns med i receptet.
Det är självklart inte nödvändigt! Det finns väldigt bra färdiggjorda vinadoopastor i butikerna.
Då går rätten snabbt som attans att göra.

 

 

SMAKLIG MÅLTID!