Saffranstagliatelle

....med ugnsbakad lax.



För 4st personer

PASTAN:
25g smör
0.5st gul lök, finhackad
0.5g saffron
1dl vitt vin
2dl vispgrädde
0.5st citron, saft och zest*
400g tagliatelle
ca. 0.5dl avkok av pastan
25g parmesan, fint riven
salt
svartpeppar
persilja, grovt hackad

LAXEN:
4st laxfiléer, utan skinn
salt
svartpeppar
chiliflakes

Lägg laxfiléerna i varsitt paket av aluminiumfolie.
Grydda med salt peppar och chilliflakes.
Förslut paketen noga och låt baka i ugnen, 200grader I ca. 15minuter.
 
Hetta upp smöret i en liten kastrull.
Fräs den finhackade löken och saffran tills löken är glansig.
Häll i vinet och få ett snabbt uppkok.
Tillsätt grädden tillsammans med lite salt och peppar.
Sänk värmen och låt sjuda ca. 5minuter.
Rör ner citronsaften och låt stå kvar på plattan på låg värme undertiden som pastan kokas.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Riv fint det gula av citronskalet.
Slå av pastavattnet men spara lite av kokvattnet.
Blanda tillbaka kokvattnet i pastan.
Blanda ochså ner saffranssåsen tillsammans med citronzest och parmesan.
Ta ut laxen från ugnen och dela försiktigt i skivor med hjälp av en gaffel.
Smaka av pastan med salt och peppar.

Servera enligt bilden.

--------
TIPS!
Som jag brukar säga när det gäller kokning av pasta så går det bra att följa anvisning på förpackningen. Men hall er till den kortaste angivna tiden för att få pastan lagom al dente. Koka också alltid pasta i rikligt saltat vatten.

SMAKLIG MÅLTID!!

Frukost: Pocherat ägg och avocadosmoothie

 
För 4st personer

TALLRIKEN:
4st stora ägg
en skvätt ättika
1tsk salt
4st toasts
150g fetaost, smulad
100g steksmör
paprikapulver

Hetta upp en liten gryta med steksmör.
Låt smöret brynas på medel till hög värme.
Viktigt att vispa/röra då och då så att inte proteiner bränns.
Låt brynas tills smöret fått en gyllenbrun färg.
Undertiden som smöret bryns så koka upp lättsaltat vatten och ättika i en stor gastrull.
Det räcker att du kokar upp vatten som för ett djup på dubbel höjd av ett ägg.
Sänk värmen till lågt när vattnet börjat koka.
Rör upp vattnet till en liten virvel.
Knäck ett ägg åt gången i en kaffekopp och häll ner i vattnet.
Så snart första ägget gått i så är det bara att fortsätta med resterande tre.
Låt ligga i vattnet i 3minuter.
Ta upp äggen försiktigt med hålslev och lägg i iskallt vatten eller på hushållspapper.
Rosta brödet och smula osten.
Servera med det brynta smöret och lite paprikapulver på varje ägg.  

AVOCADOSMOOTHIE:
2st mogna avocados
1näve babyspenat
0.5citron, saften
6dl äppeljuice

Mixa alla ingredienser tills helt slät.


SMAKLIG MÅLTID!!