Piroger med köttfärs

Jag älskar piroger! Tyvärr har de ofta blivit alldeles för mastiga med ett kompakt bröd och lite fyllning. Detta är det bästa receptet på piroger som jag gjort. Brödet blev lätt och med en saftig fyllning som var full med smak. Prova detta!!!

För ca. 25st
1pkt färsk, jäst
5dl vatten, fingervarmt
1dl kesella
1tsk salt
2dl grovt rågmjöl
11dl vetemjöl
1msk blandade örter (ex. oregano och mejram)
 
Fyllning:
500g nötfärs
1msk olivolja
1st gul lök, finhackad
2st vitlöksklyftor, pressade
3st morötter, rivna
1stjälk selleri, finhackad
1tsk spiskummin
1tsk paprikapulver
1tsk chiliflakes
1tsk oregano
3msk tomatpuré
2dl krossade tomater
1nypa socker
salt&peppar
ägg + vatten, till pensling
 
Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten och rör till jästen löst sig helt. Rör ner de övriga ingredienserna men spara ca. 1dl av vetemjölet. Arbeta väl till en smidig deg. Låt jäsa i ca. 30minuter.
 
Fräs köttfärs tills den blir grynig. Tillsätt olivoljan tillsammans med de färska grönsakerna och låt steka med färsen i ett par minuter. Rör ner kryddorna och låt fräsa uterliggare liten stund under omrörning. Tillsätt tomatpuré, de krossade tomaterna och socker. Låt småkoka utan lock i ca. 15minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ ut fyllningen på balkongen om möjligt så att den källnar snabbare.
 
Mjöla en arbetsbänk och arbeta ihop degen. Dela den och kavla ut varje del till ca. 1/2cm. Ta ut runda bitar med lämplig form (ca. 12cm  i diameter). Fördela den kylda fyllningen på verje rundel. Vik ihop till halvmånar och tryck till kanterna med gaffel. Lägg pirogerna på plåtar och låt jäsa yterliggare 20minuter.
 
Sätt ugnen på 225grader.
 
Vispa upp ägg med lite vatten och pensla pirogerna. Grädda mitt i ugnen i 14minuter eller tills de fått fin färg.
 
Jag serverade med egengjord coleslaw och en god sweet chilisås.

SMAKLIG MÅLTID!