XtraBorås v.12

Här kommer denna veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se
 
Fish and chips med limeaioli
 
Ingredienser för 4st portioner:
Britternas stora snabbmatsfavorit. I originalreceptet görs en frityrsmet där fisken doppas innan fritering. Här väljer jag istället att göra en dubbelpanering av asiatiska ströbrödet panko för ett superkripigt resultat. Gör egna pommes och egen limeaioli så förvandlas  snabbmaten till lyx. Plocka fram förra veckans nummer av Xtra Borås och använd till serveringen så får du den riktiga känslan. Borås och England i en perfekt kombination!
 
Limeaioli:
2st äggulor
2dl rapsolja
2st vitlöksklyftor, pressade
0.5tsk salt
1krm vitpeppar
1st lime, saften
 
Låt oljan och äggen stå framme en stund tills rumstemperatur. Pressa vitlöken i en skål och rör ner äggulorna. Häll droppvis ner oljan. Vispa hela tiden och häll inte i oljan för snabbt.  Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Krydda med salt, peppar och saften från lime.
 
Pommes:
8st stora och fasta potatisar, skalade
frityrolja
salt
 
Skär potatisen i stavar 1x1cm. Låt stavarna ligga i kallt vatten ca. 30min. Häll av vattnet och låt potatisen rinna av. Torka noga med hushållspapper eller handduk.
Förfritera i 140grader. Stavarna ska inte få färg utan bara mjukna vilket tar ca. 5minuter. Låt rinna av.
Öka temperaturen till 190grader. Fritera potatisen i 2-3 minuter till önskad färg. Låt rinna av och salta vid serveringen.
 
Fisk:
700g färsk torskfilé, delade på längden (ca. 60g styck)
2dl panko
salt och vitpeppar
2msk finhackad bladpersilja
2dl vetemjöl
2st ägg
 
Blanda pankon med salt, peppar och persilja. Panera fisken i mjöl, uppvispat ägg och rulla till sist in den i så mycket pankoblandning som möjligt. Använd samma olja och samma temperatur (190grader) som potatisen friterades i. Fritera tills rejält gyllenbruna bitar vilket tar ca. 2minuter.
 
Tips:
Tänk på att både fritera potatisen och fisken i omgångar så att inte temperaturen på oljan sjunker.
 
SMAKLIG MÅLTID!