Grönsakstårta

Nu när våren har kommit så uppskattar jag rätter med mycket grönt. 
Denna tid brukar dessutom vara fylld med födelsedagar, så ser det i alla fall ut i min familj. 
Jag bjuder därför på ett bidrag till buffébordet. Tårtan går dessutom att förbereda redan dagen innan eftersom den serveras kall. 
 
 
TILL 4-6st personer:
 
olivolja
150g grön sparris
1st gul lök, finhackad
1st zucchini, delad på längden och tunt skivad
2st vitlöksklyftor, tunt skivade
65g bladspenat
120g soltorkade tomater i olja, strimlade
0.5kruka basilika, grovhackat
250g ricottaost
250g mascarponeost
75g parmesan, riven
4st ägg
salt
peppar
 
Skär bort de träiga ändarna på sparrisen.
Skär av knopparna, skiva resten i ca.1cm breda bitar.
Låt sjuda i saltat vatten ca. 2min. Låt knopparna sjuda med 1min.
Låt sparrisen rinna av och ställ åt sidan.
Sätt på ugnen på 180grader.
Hetta upp olivolja i en panna och stek löken tills den är glansig.
Öka värmen och lägg i zucchiniskivor.
Stek tills de börjar ta färg.
Tillsätt vitlök och låt fräsa ca. 1min till.
Blanda till sist ner spenat, soltorkad tomat och basilika.
Blanda tills spenaten slaknat.
Ta pannan från värmen, tillsätt sparrisen och låt svalna.
 
Blanda ricotta, mascarpone, ägg och 50g av parmesanen i en bunke.
Rör ner grönsaksblandningen.
Smaka av med salt och peppar.
 
Häll blandningen i en smörad springform (20cm) och strö över resten av parmesanen.
Grädda mitt i ugnen ca. 40minuter eller tills den fått fin färg.
Låt svalna i ca.30min.
Kyl den sedan i kylskåp tills den satt sig helt, ca.3tim.
 
TIPS!
 
Tårtan kan med fördel även ätas ljummen. Låt den i så fall sätta sig ca. 1timma i rumstemperatur innan första biten skärs upp.
 
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!