Italiensk pasta på svenska

Originalet heter Pasta con salsiccia och är vanligt förekommande som vardagsrätt i Italien.
Jag gör en svensk variant där de Italienska ingredienserna salsiccia och parmesanost ersätts med isterband och västerbottenost. Rätten får sin stora smak genom att man tar ut korvfärsen, steker den i het panna och sedan blandas med pastan. På så sätt födelas smaken från isterbanden genom hela rätten.
Ett enkelt, snabblagat och jättegott pastarecept.
 
 
För 4st personer:
300g god pasta
330g isterband, (3st korvar)
olivolja
2st, scharlottenlökar, finhackade
1st vitlöksklyfta, finhackad
1st grön chilipeppar, tunt skivad
1.5dl vitt vin
3st plommontomater, grovt hackade
150g grön sparris
salt
svartpeppar
1nypa socker
0.5kruka persilja, finhackat
0.5st citronzest, fint rivet

 

Till servering:
västerbottenost, fint riven
olivolja

 

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Skär sparrisen i ca. 2cm korta bitar och låt koka med pastan när det återstår ca.1min av koktiden.

 

Snitta upp och dra av skinnet av isterbanden.
Hacka korvfärsen grovt.
Hetta upp en panna med lite olivolja.
Bryn korvfärsen tills den börjar ta färg.
Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa vidare tills löken mjuknar.
Tillsätt tomat, vitt vin och en nypa socker.
Låt koka utan lock i ca.5minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner den nykokta pastan.
Blanda i persilja och citronzest.
Toppa med västerbottenost, lite olivolja och nymalen svartpeppar vid servering.
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
Tips!
Värm till riktigt hög värme i pannan innan köttet ska stekas. Den ska snabbt få fin färg, inte koka.
Såsen ska vara välkryddad eftersom mycket pasta ska blandas i mot sluten och då är det viktigt att smaken bevaras i hela rätten.
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mums!