Kokt torsk med äggsås

Varje gång då jag hör att mina recept lagas runt om i Borås så blir jag otroligt glad. 
När jag även får till mig att många klipper ur recepten och sparar dom i egen receptsamling så blir jag oerhört smickrad. 
Denna vecka gör jag ett recept som svar till en fråga från Eva, en trogen följare från Brämhult som ställde frågan: Hur skulle du laga klassikern kokt torsk med äggsås?
 
 
TILL 4st PORTIONER:
 
TORSKEN:
600g torskrygg
0.5tsk salt
5st vitpepperkorn
5dl god fiskfond, (vatten + buljong eller fond)
 
ÄGGSÅS:
50g smör
2msk vetemjöl
5dl mjölk
1dl fiskfond (från fiskkoket)
2st kokta ägg, hackade
1dl persilja, finhackad
2msk kaviar
salt
vitpeppar
 
SERVERING:
kokt potatis
gröna ärtor
pepparrot, finriven
 
Koka upp fond med salt och vitpepparkorn i en traktörpanna.
Lägg ner fisken och låt sjuda under lock i ca.5minuter.
Påbörja såsen när fisken sjuder.
 
Smält smöret i kastrull med tjock botten.
Rör i mjölet.
Tillsätt hälften av mjölken under vispning.
När det blivit varmt, tillsätt resten av mjölken och fiskfonden.
Låt småkoka ca. 5minuter, vispa ibland.
Tillsätt ägg, persilja och kaviar.
Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Ta upp fisken försiktigt med hålslev.
Lägg i de gröna ärtorna i fiskkoket så de blir varma.
Servera med kokt potatis och pepparrot.
 
TIPS!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!