Rustik grönsakssoppa med risoni
Jag rensar jag kylskåpet på fina grönsaker och rotfrukter så att de inte hinner bli tråkiga.
Bästa rätten där jag kan blanda alla olika sorters grönsaker är då självklart grönsakssoppan.
Tycker ni som jag att grönsakssoppa är en ganska tråkig historia så rekommenderar jag ett nytt försök med mitt recept.
I denna soppa handlar det om relativt stora bitar så att man känner varje grönsaks smaker och konsistens.
Viktigt är att använda en god fond, en lyxig topping i form av parmesan och en kombination av grönsaker, rotfrukter och örter.
Soppan får absolut inte bli överkokt!


För ca.4 personer:
6msk olivolja
3st vitlöksklyftor, tunt skivade
1st gul lök, finhackad
2st stjälkar selleri, tunt skivade
2st morötter, skalade och slantade
0.5st blomkålshuvud, mindre buketter
5cm purjolök, skivad
1st palsernacka, skalad och skivad
1kvist rosmarin
1tsk torkad oregano
4st grön sparris, delat i centimetertjocka bitar
1näve selleriblast
5st tomater, i bitar
1.5l grönsaksfond, (vatten + fond)
1.5dl risoni
Salt och svartpeppar
2dl parmesanost, finriven
2tsk salladskrydda
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Hetta upp rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull.
Fräs grönsakerna, utom sparris och tomater, tills löken börjar mjukna.
Häll i fond och låt koka försiktigt i ca. fem minuter.
Blanda ner tomat, risoni och örter.
Låt småkoka ca. åtta minuter.
Tillsätt salladskryddan.
Tillsätt tomat och sparris.
Koka upp snabbt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda till sist ner blad av selleri.
Toppa soppan med riven parmesan och några droppar olivolja.
TIPS!
Ni såg rätt, receptet innehåller grönsakskrydda!
Denna kommer höja smaken på soppan rejält då den innehåller en blandning av flera örter, kryddor och grönsaker.
SMAKLIG MÅLTID!!!