Spaghetti vongole
Blixtsnabb italiensk klassiker!
Undertiden som spaghettin kokar så hinner du klart med vongolesåsen. Om du förbereder ingredienserna så kommer du kunna servera en festrätt på bara 15minuter.
Har du svårt att hitta färska vongolemusslor så finns det alternativ. Frysta vongolemusslor eller färska blåmusslor passar också alldeles utmärkt.

TILL 4ST PERSONER:
400g spaghetti
5st vitlöksklyftor, tunt skivade
3st schalottenlökar, finhackade
1st röd chili, tunt skivad
4msk olivolja
1kg färska vongolemusslor, sköljda
2.5dl vitt vin
10st cocktailtomater, delade
1kruka kruspersilja, grovt hackad
flingsalt
svartpeppar
1 citron, zest
ev. chiliflakes
Koka spaghettin.
Slå av och blanda ner lite olivolja.
Fräs vitlök, schalottenlök och chili i olivolja i ca. 1minut utan att det tar färg.
Lägg i musslorna och fräs ytterligare någon minut.
Häll på vin och låt koka upp hastigt.
Rör hela tiden tills musslorna öppnar sig.
Häll i tomaterna.
Smaka av med flingsalt, peppar och ev. chiliflakes.
Vänd ner den nykokta spaghettin i vongolesåsen.
Tillsätt persilja.
Toppa med parmesan, citronzest och servera genast.
TIPS!
Viktigt att pastan är al dente. Eftersom den ska vändas ner i den varma vongolesåsen så brukar jag dra bort en minut från paketets anvisade kokningstid.
SMAKLIG MÅLTID!