Grön ärtsoppa och löjromstoast

Detta är en perfekt förrätt!
Havssmaken från löjrommen och kristet från krutongerna tillsammans med den lena soppan blir en sensation.
Vill du göra soppan ännu mer exklusiv så avslutar du tillagningen med liten skvätt champagne. Namnet på soppan kan då bytas från grön ärtsoppa till creme ninon. 
Creme ninon är en klassisk soppa som serverades för mängder av gäster av Tore Wretman på operakällan.
Till 4st personer
 
SOPPAN:
smör
1st schalottenlök, finhackad
ca. 2msk palsternacka, finhackad
2dl hönsbuljong
2dl torrt vitt vin
3dl vispgrädde
1msk citronsaft
3dl gröna ärtor, frysta
1knippe persilja
salt
peppar
 
Hetta upp smör i en tjockbottnad kastrull.
Stek palsternackan tills den börjar bli mjuk.
Lägg i löken och låt fräsa tills den blir glansig.
Häll i det vita vinet och låt koka upp snabbt.
Tillsätt hönsbuljong och 2.5dl av grädden.
Låt sjuda ca.10minuter.
Blanda ner ärtor och persilja.
Låt endast ärtorna bli varma så att de inte tappar färg.
Mixa soppan slät.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Vispa upp den sista grädden något och vänd ner försiktigt i soppan.
 
 
TOAST
smör
4st formbröd, kantskurna och skurna i tärningar
salt
100-150g löjrom
2dl gräddfil
1st rödlök, finhackad
 
Hetta upp smör i stekpanna.
Stek brödtärningarna med lite salt krispiga.
Lägg över på hushållspapper.
Skeda upp lika delar löjrom, lök och gräddfil på tallrikar.
Addera brödkrutongerna.

 

TIPS!
Tänk på att finhacka rödlöken med kniv. Jag gjorde felet att mixa löken fint och det gör den väldigt besk.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
#1 - - Sanna:

Ser jättegott ut! Kolla gärna in mitt senaste recept också!