Kantarellpesto

Denna vecka kommer jag mixa sönder skogens guld.
Ni kanske tycker att det är något man absolut inte får göra. Självklart gör sig kantarellen bäst då den får vara hel och med sällskap av bara smör, peppar och salt. 
Däremot får man ofta hem några tråkiga exemplar från skogen och då är detta ett utmärkt sätt att ta vara på svampens fina smak. 
Peston klarar sig ca. 1v om den får stå i kylskåp i en väl rengjord burk.
 
Till ca. 2.5dl
 
200g kantareller
rapsolja
1st schalottenlök, finhackad
1st vitlöksklyfta, finhackad
1dl solrosfrön
0.5dl bladpersilja
1dl olivolja
1.5dl västerbottenost
salt
svartpeppar
citronzest
 
Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna.
Låt de vattna ur sig helt, tillsätt lite rapsolja och låt svampen ta lite färg. 
Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa vidare en liten stund.
Ta från värmen och låt svalna helt.
Riv osten och kör den i mixer med solrosfrön, olivolja och persilja.
Tillsätt svampfräset och mixa snabbt ihop till en grov pesto.
Smaka av med salt, peppar och citronzest.
 
SERVERINGSFÖRSLAG
På grillad surdegsskiva som tillbehör till en lätt blomkålssoppa.
Blanda med nykokt pasta och toppa med frästa hela kantareller.
Som tillbehör till charkbrickan. 

TIPS!
Det viktigaste för hållbarheten är mycket väl rengjorda burkar. Diska dem väl och skölj de sedan i kokande vatten.
 
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
#1 - - Sanna:

Mums vad detta lät smarrigt, måste provas! :)

#2 - - Annster:

Ser gott ut :)

#3 - - Patrick Reza Nyholm:

Vad gott och vilken bra idé med alla svampar som inte ser så snygga ut. Måste prova. :)

#4 - - Patrick Reza Nyholm:

Vad gott och vilken bra idé med alla svampar som inte ser så snygga ut. Måste prova. :)

#5 - - lovisa:

åh men det här låter MAGISKT! tack för tipset!

#6 - - kerstin ehrenholm:

Och låter toppen gott

#7 - - Mohammedi's | Art, model & designer:

nice!

#8 - - Fani:

Lät och såg verkligen jättegott ut :) Och bra sätt att ta tillvara på de svamparna som inte var så bra som de kan vara

#9 - - knaperbloggen:

härligt med soppa!