Ugnsbakad lax- & räkgryta

 

Till 4st personer 

 

GRYTAN:
200g laxfilé, i tärningar
200g räkor, skalade (frysta)
1st rödlök, grovt hackad
5st vitlöksklyftor, hackade
1st röd paprika, mindre täningar
2burkar krossade tomater
1dl vatten
1.5tsk malen koriander
1tsk chiliflakes, torkade
1tsk kummin
Salt
Peppar
1kruka koriander, grovt hackad
0.25dl sesamfrön

GUACAMOLEN:
4st mogna avokados
2st tomater, hackade
1st röd chili, finhackad
0.5st lime, saften
Salt
Peppar
Koriander

 

Mosa alla ingredienser till guacamolen väl i en stor mortel.
Smaka av med salt och peppar och låt stå svalt tills servering.

 

Tina upp räkorna på tidningspapper.
Värm ugnen till 225grader övervärme. Gärna grill.
Hetta upp en panna med olja och stek laxen hastigt tills den börjar ta färg.
Lägg laxen åt sidan.
Hetta upp ny olja och fräs lök, vitlök och paprika tills löken mjuknar.
Tillsätt de krossade tomaterna och alla kryddor.
Låt koka ner under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka laxen och tillsätt koriander och sesamfrön.
Häll över grytan i en ugnsfast form.
Blanda försiktigt ner de upptinade räkorna
Ställ mitt i ugnen på grillfunktion i ca. 10minuter, tills den börjar ta färg.

Servera med nykokt ris och klyftor av lime.

 

 

TIPS!
Jag har kommit på bästa resultat av kokat ris.
Koka med rikligt med salt. När riset ska ånga av så tillsätt ca.1msk olivolja och blanda