Älggryta med pressgurka

Ingredienser till 4st portioner:
400g grytbitar av älg
2msk smör
4st schalottenlökar, delade
4st morötter, slantade
2st vitlöksklyftor, tunt skivade
3msk viltfond
1l vatten
400g krossade tomater
20g torkade trattkantareller
1tsk timjan
1tsk rosmarin
2st lagerblad
5st enbär, krossade
1tsk majsstärkelse
salt&peppar
2msk koncentrerad rödavinbärssaft

Bryn grytbitarna i smör. Tillsätt lök, vitlök, morötter och låt de få färg. Tillsätt viltfond, vatten och krossade tomater så att det täcker köttet. Lägg i trattkantareller, timjan, rosmarin, enbär och lagerblad. Låt det koka sakta i 2 timmar, tills köttet är mört. Red grytan en aning med lite majsstärkelse utrört i vatten. Tillsätt vinbärssaften. Smaka av med salt och peppar. Servera älggrytan med ris och egen pressgurka.
 
1st färsk gurka, hyvlade skivor
3krm salt
2msk ättika
1dl vatten
2msk socker
0.5krm vitpeppar
2msk persilja, hackad
 
Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.