Vegobiffar

Veckans recept startade med ett läsarmail från Sophia i Villastan.
Hon önskade ett nytt vegetariskt vardagsrecept med mycket smak. 
Vegetariskt gör jag alldeles för sällan men när jag väl får till det så blir det ett recept som jag själv gärna sparar och lagar då och då. 
Detta kommer bli ett sådant recept! Jag har här blandat ihop den välkända falafeln med en zucchinibiff och resultatet blev superbra. 
Tack Sophia för ditt mail som fick mig att utmanas. Hoppas du gillar mina biffar!
Till ca.15st biffar:
 
2st zucchini (ca. 600g), grovt rivna
1st morot, grovt riven
2st salladslökar, finhackade
1burk kikärtor
3st vitlöksklyftor
1st het chili
2st ägg
1dl koriander, finhackad
0.5dl persilja, finhackad
1tsk spiskummin
1tsk paprikapulver
1msk olivolja
1dl panko (ströbröd)
3msk vetemjöl
salt
peppar
1dl rapsolja, till stekning
 
Lägg den grovt rivna zucchinin i ett durkslag, strö över salt och rör om.
Låt stå 15minuter och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt.
Mixa kikärtor, till en slät massa.
Tillsätt vitlök, chili och lite olivolja och mixa ytterligare något.
Blanda ner zucchini och morot med kikärtsröran.
Blanda ner alla övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Klicka ut matskedsstora biffar och platta till något.
Stek på hög värme till en fin yta, 2-3min per sida.
Det behövs nog stekas i två omgångar så tänk på att ha olja kvar till andra omgången.
 
SERVERINGSFÖRSLAG:
Servera gärna med bulgur och kall yoghurtsås, ex. tsatsiki.

TIPS!
Det går också bra att fritera biffarna i fritös. Lättare är det då om de formas till bollar för att de lättare ska hålla ihop.
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.

Het fläsk- och glasnudelwok från Thailand

Många av er känner nog mig väl genom min mat nu.
Ni vet att jag ofta kommer tillbaka till det thailändska köket. 
Balansen mellan hetta, syra och sötma tycker jag är ett friskt avbrott från våra svenska rätter. 
Det svåra är att få till ett recept som verkligen smakar som om det hade kunnat serveras i thailand. 
Det gör det ännu roligare när jag  lyckas. Här kommer ett favoritrecept som är billigt, snabbagat, hett och självklart tokgott. 
LYCKA TILL!
 
Till 4st personer:
 
400g fläskfärs
0.5msk ljus soja
0.5msk risvinäger
0.5msk sesamolja
125g glasnudlar
1msk matolja
1st röd lök, skivad
1msk ingefära, finhackad
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st habanero, finhackad
0.5st lime, saften
0.5st broccolistånd, grovt riven
 
SÅS:
1msk ljus soja
1msk risvinäger
0.5tsk salt
0.5tsk socker
1tsk sesamolja
2.5dl kycklingfond
 
Blötlägg nudlarna i varmt vatten under tiden som maten lagas.
Hetta upp en panna till hög värme.
Fräs färsen tills den börjar ta färg.
Häll i matolja, soja, vinäger och sesamolja. 
Blanda ner habanero, ingefära och låt fräsa ca.1minut.
Tillsätt rödlök och broccoli (spara gärna lite broccoli till garnering) och fräs någon minut till.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Häll den i färsblandningen och låt vätskan koka ner något.
Krama ur vattnet från nudlarna och vänd ner försiktigt.
Smaka av med limesaft och ev. lite salt.
Toppa med färsk broccoli.

 

TIPS!
Jag tycker att denna sortens rätt ska vara riktigt stark och därför väljer jag chilisorten habanero. 
Är ni känsliga mot stark mat så går det utmärkt att byta ut den starka habaneron mot en mildare chili.
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Panerad torsk med smörstekt färskpotatis och tartarsås

Äntligen är vi tillbaka! Äntligen får jag chansen att bjuda på massor av fler recept!
Jag kom precis hem från min semester som jag i år tillbringade i USA. Detta kommer självklart betyda att jag kommer dela med mig av några av de bästa rätterna jag åt där. Men innan jag tar med er över atlanten så blir det något riktigt svenskt, tokgott och passande för en sommarlunch.
 
 
Till 4st personer:
 
POTATIS:
1.5kg färskpotatis, skrubbade
smör
flingsalt
0.5dl persilja, grovt hackad
 
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills de fortfarande har en liten kärna.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör.
Stek potatisen tills den börjar ta färg och är helt klar.
Blanda ner flingsalt och persilja.
 
TORSK:
4st bitar torskrygg, á 150g
2st ägg
2dl panko (ströbröd)
2msk vetemjöl
1krm salt
vitpepper
smör
 
Vispa upp äggen.
Panera fisken i ägg och sedan i en blandning av mjöl, panko, salt och peppar.
Stek gyllenbruna i en rejäl klick smör till en innertemperatur på 42grader.
 
TARTARSÅS:
3dl turkisk yoghurt
3msk majonnäs
1.5msk dijonsenap
0.5dl gurka, finhackad
0.5dl kapris, grovt hackad
0.5dl persilja, finhackad
vitpeppar
 
Blanda alla ingredienser och låt dra en liten stund innan servering.
Smaka av med vitpeppar.

TIPS!
Genom att blanda vetemjöl, kryddor och panko så tycker jag det blir en lättare panering som låter fisken komma fram helt jämfört med att traditionellt dubbelpanera.

 
KONTAKT!
Instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.