Toast Skagen

Här kommer förra veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se.
 
Den svenskaste av högtidsdagar närmar sig och det passar utmärkt att starta helgen med en toast skagen. Jag presenterar alltså ett recept på, enligt mig, sveriges godaste förrätter. I min variant så använder jag gärna pepparrot vilket ger ett gott sting till skagenröran. Tillsammans med både citronsaft och skal så blir det en frisk röra som inte alls känns fet trots rikligt med hemmagjord majonnäs. Jag önskar er en riktigt bra midsommarhelg!
 
Toast skagen
För 4st personer:
 
500g färska räkor
3cm pepparrot, riven
0.5dl dill, hackad
0.5st citron, saften
0.5st citron, skalet
90g löjrom (gärna kalix)
salt
vitpeppar
4st skivor vitt lantbröd
 
Skölj citronen noga i ljummet vatten. 
Riv skalet och pressa ut saften. 
Skala och riv pepparroten fint. 
Blanda hela räkor, citronskal, citronsaft, pepparrot och dill. 
Vänd ner blandningen i majonnäsen. 
Smaka av med salt och vitpeppar.  
Stek brödskivorna i smör i en stekpanna ca. 2 min på varje sida, tills de fått gyllenbrun färg. 
Forma skagenröran och löjrom på små tallrikar. 

Skär bröden mitt itu på diagonalen och lägg på kanten. 

Garnera med dillkvistar och citron.

Majonnäs:

2st äggulor
0.5msk äppelcidervinäger
0.5msk dijonsenap
2.5dl rapsolja
salt
vitpeppar
 
Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt vinäger och senap. 
Vispa ihop och tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig vispning. 
Smaka av med salt och vitpeppar. 
 
Tips!
Tänk på att göra en tjock majonnäs för att den ska binda de andra ingredienserna till en klämmig röra sim inte blir rinnig.
 
Smaklig måltid!

XtraBorås v.22

Här kommer förra veckas recept av mig i tidningen XtraBorås. För er som inte bor i Borås så kommer mitt recept även här på bloggen och ni kan läsa hela tidningen på xtraboras.se.
 
 
Pizza Quattro Formaggi
 
Fick av en slump se att det igår var ostens dag. Kan inte säga att det är en dag som jag brukar fira men nu när jag ändå fick se det så tycker jag att den är värd att firas. Jag gör det med min tolkning av, enligt mig, Italiens godaste pizzor. Pizza med fyra sorters ostar!
 
Pizzadeg:
  • 25g jäst, färsk
  • 3dl vatten, 37grader
  • 1msk honung, flytande
  • 1tsk flingsalt
  • 2msk olivolja
  • 1dl durumvete
  • 6dl vetemjöl
  •  
  • Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. 
  • Tillsätt honung, flingsalt och olivolja.
  • Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen tills den är elastisk.
  • Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under duk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Kavla ut degen så den täcker en hel plåt.
Tomatsås:
400g krossade tomater
1st vitlöksklyfta, pressad
2msk tomatpuré
1msk basilika, orkad
 
Låt alla ingredienser koka ihop i ca. 20minuter.
 
 
Topping:
Tomatsås
125g mozzarella, riven
100g gorgonzola, mindre kuber
100g ricottaost
50g parmesan, hyvlad
Serranoskinka
Ruccola
Basilikablad
Olivolja
Salt&Svartpeppar
 
Bred ut tomatsåsen.
Fördela den rivna mozzarellan jämnt.
Klicka ut teskedsstora bitar av ricotta.
Fördela kuber av gorgonzola.
Grädda pizzan i mitten av ugnen i cirka 10minuter eller till pizzan fått fin färg och osten bubblar.
Ta ur från ugnen och toppa med resterande ingredienser.
 
Tips!
Variera gärna ostarna men tänk på att använda feta ostar till de som ska gräddas eftersom de smälter allra bäst.
 
SMAKLIG MÅLTID!