Frukost från Italien

Bakade ägg i tomatsås


För 2-4st personer

2msk olivolja
2st scharlottenlökar, finhackade
1st vitlöksklyfta, finhackad
1st röd chili, finhackad (utan kärnor)
500g passerade tomater

0.5dl vatten
1st grönsaksbuljong, tärning
4st tomater
1nypa strösocker
4st ägg
salt
peppar

parmesan, riven
extra olivolja

TILL SERVERING
Ruccula
Olivolja
Balsamico

Nybakt bröd

Hetta upp en stor stekpanna med olivolja.
Lägg i lök, vitlök, chili och låt fräsa loss i ca. 2min eller tills löken blivit glansig.
Häll i de passerade tomaterna ihop med vatten och buljongtärning, låt koka upp.

Dela tomaterna på mitten och ta ut kärnorna.
Grovhacka tomaterna och tillsätt i såsen.
Blanda ner en nypa socker och låt puttra på medelvärme ca. 5minuter.
Gör små gropar i såsen och knäck i äggen.
Låt nu detta fortsätta puttra på medelvärme till vitan blivit fast och gulan krämig.
Salta och peppra på äggen.
Strö rikligt med fint riven parmesan mellan alla ägg, låt osten smälta något.
Servera med en rucculasallad och nybakt bröd.
 


SMAKLIG MÅLTID!

 

Tonfisksallad

Med Rhode Island dressing


SALLADEN
1st röd chili (ur stjärnad), finhackad

0.5st gurka, finhackad
1st rödlök, finhackad
0.5st röd paprika, finhackad
2burkar tonfisk (150g) i olja, avrunna
4msk kapris

2st avocado, tärnad
1burk borlottibönor, sköljda
1st citron, det yttre gula skalet och saften
3msk olivolja
1tsk kaprisspad
salt
peppar

Blanda chili, gurka, rödlök, paprika i en stor skål.
Tillsätt fint rivet skal av citron, saften, kaprisspad och olivolja.
Låt stå och marineras undertiden som dressingen görs.
Vänd försiktigt ner de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

RHODE ISLAND DRESSING
1dl gräddfil
1dl majonnäs
0.5dl chilisås
1nypa socker
salt
vitpeppar
tabasco

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och tabasco.
Låt stå kallt till servering.

TIPS!
Kombinationen av tonfisk, citron, chili och kapris är utsökt. Att också blandad ner avocado och bönor gör salladen väldigt matig. Annars är variationen oändlig. Välj dom bönorna som du gillar bäst och fritt fram att lägga till eller ta bort grönsaker. 
Gällande dressingen så gör jag den alltid med egen majonnäs eller köpt, men då av riktigt bra kvalité.

SMAKLIG MÅLTID!

Pasta med rökt makrill

 


För 4st personer

PASTAN
400g spaghetti
4msk olivolja
0.5st gul lök, finhackad
3st vitlöksklyftor, finhackade
1krm chiliflakes
250g körsbärstomater, delade
0.5dl vitt vin
0.5dl grönsaksfond
2-3st makrillfiléer, rökta
1msk kapris + lite av spadet
0.5 citron, saften
1knippe persilja, hackad
salt
svartpeppar


TILL SERVERING
Parmesan
Olivolja

Koka pastan (1minut kortare än angivelsen på förpackningen).
Hetta upp olivoljan och fräs gul lök tills den börjar ta färg.
Lägg i vitlök och chiliflakes och låt fräs vidare tills vitlöken blivit mjuk.
Lägg i de delade tomaterna.
Häll i vitt vin och fräs ur all alkohol.
Häll i fonden och låt koka upp.
Ta bort skinnet på fisken och bryt ner köttet i såsen.
Häll i citronsaften och blanda ner kapris med spad.
Låt endast bli varmt och blanda sedan ner all pasta.
Smaka av med persilja, salt och peppar.
Servera med lite extra olivolja och rikligt med parmesan.

TIPS!
Stäng av värmen när du blandar ner pastan.
Låt stå kvar på eftervärme och blanda i ca. 5minuter så att stärkelsen I pastan får rätten att bli krämig och att såsen blandas väl med all pasta.

SMAKLIG MÅLTID!