Tips! www.chokladkompaniet.se

 
Det är inte ofta jag ger tips men i detta fallet så är det en nödvändighet!
- Välj din favoritchoklad
- Designa din chokladkaka
- Chokladen levereras hem till din dörr

Jag gjorde detta och blev mycket imponerad av kvalitén i chokladen och smakkombinationerna.
 
 

Jag beställde:
Mörk choklad med sesam och basilika
Mjölkchoklad med jordgubb och yoghurt
Mjölkchoklad med yoghurtkulor
Mjörk choklad med rödbetsmaränger
 
Det sista nämnda blev helt klart min favorit och det var den jag använde som strössel till min senaste dessert!
Recept hittas här: http://robertskok.blogg.se/2016/march/chokladmousse-med-flingsalt.html
 

Chokladmousse med flingsalt

En rik och len mousse som är långt från halvfabrikatet.
 
 
MOUSSE
150g mörk choklad av bra kvalité
3st äggulor
2.5dl vispgrädde
1nypa flingsalt
 
Vispa grädden hårt.
Hacka chokladen.
Smält över vattenbad.
Låt svalna något.
Rör ihop äggulorna i en skål.
Tillsätt chokladen, lite i taget under kraftig omrörning.
Rör i den vispade grädden även här lite i tagen.
Rör försiktigt till allt blandats väl.
Smaksätt med flingsalt.
Låt stelna någon timme i kylskåp innan servering.
 
SERVERINGSFÖRSLAG
Fyll upp moussen i snygga glas. 
Dra en kniv över för en ojämn yta och toppa med finhackad choklad. 
 
FÖRSLAG PÅ TILLBEHÖR
Färska bär
Fruktsallad
Fikon
Kanderade nötter
Kanderade popcorn
Jag använde choklad som var smaksatt med rödbetsmaränger och använde som strössel.
 
 
TIPS!
Viktigt att äggen är rumstempererade när chokladen rörs ner.
Är värmeskillnaden för stor mellan choklad och ägg så skär sig moussen lätt. 
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!
 
 
 

Vaniljbullar med blåbär

 

BULLARNA:
1krm salt
100g smör
1dl strösocker
12dl vetemjöl
5dl mjölk
50g jäst

FYLLNINGEN:
150g smör, rumsvarmt
0.5dl vaniljsocker, äkta
1.5dl blåbärssylt
1msk kanel, mald

GARNERING:
ägg
pärlsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt.
Rör tills jästen smälter.
Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa under bakduk ca. 30 min.
Gör fyllningen när degen jäser.
Blanda smör, kanel och vaniljsocker.
Blanda i blåbärssylten.
Dela degen i 4 delar och Kavla ut till rektanglar.
Bred på blåbärssmör.  
Rulla ihop degen och skär i bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta ca. 15 min.
Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i  ugnen 8-10 min.
Låt svalna på galler.

 

TIPS!
Självklart går det att använda vilken smak på sylt som ni önskar. Men tänk på att den ska vara av en fast variant.

 

KONTAKT!

Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman

Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.

 

SMAKLIG MÅLTID!