Räksallad på asiatiskt vis


För 4st personer

RÄKOR OCH DRESSING
500g räkor, skalade
2-3st röda chilifrukter, tunt skivade
2st vitlöksklyftor
ca. 2.5cm bit ingefära, skalad och finhackad
1litet knippe mynta, finhackad
2msk fisksås
2st lime, saften
2tsk ljust farinsocker
2msk sesamolja
2msk risvinäger
1msk vatten

TILL SALLADEN
0.5dl solrosfrön
250g spetskål, tunt skivad
150g isbergssallad
1st röd lök, tunt skivad
2st avocado, tärnade
2st morrötter, skurna i tuna stavar
1handfull koriander, grovt hackad

Börja med att blanda alla ingredienser till dressingen.
Rör ihop dressingen väl tills sockret löst sig.
Lägg i de kokta och skalade räkorna.
Låt nu räkorna marineras medans sallanden görs.

Hetta upp en stekpanna.
Lägg i solrosfrönen i den torra pannan.
Låt rosta tills den får fin färg och börjar dofta.
Tänk på att skaka om frönen då och då.
Hacka och skär alla ingredienser till salladen och blanda ihop.
Blanda ner räkorna och dressingen.
Blanda väl så att salladen blir riktigt dressad.
Blanda ner de rostade solrosfrönen.
Smaka av och tillsätt ev. lite mer av de olika ingredienserna som användes i dressingen.
Låt gärna salladen stå några minuter innan servering.


Servera enligt bilden.

--------
TIPS!
Salladen ska vara riktigt stark. Det är så den vanligen serveras i Thailand.
Om man är känsklig för chili så kan man antingen använda färre eller så gör man chilifrukterna mildare genom att kärna ur alla. Det är nämligen i kärnorna och det vita i mitten som det mesta av styrkan sitter.


SMAKLIG MÅLTID!!