Muffins med västerbottenost och bladspenat

För ca. 12st muffins:
1tsk salt
3dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
1dl rågmjöl
2tsk bakpulver
50g smör
1burk kesella 10%
3st ägg
0.5dl vatten
2msk ljus sirap
 
Fyllning:
olivolja
1st gul lök, finhackad
100g bladspenat
1.5dl västerbottenost
 
Topping:
pumpakärnor
solrosfrön
 
Sätt ugnen på 225grader. 
Hetta upp en panna med olivolja.
Fräs löken i oljan tills den börjar mjukna. 
Tillsätt spenaten och fräs ytterligare 1minut under omrörning. 
Låt fyllningen kallna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
Tärna smöret och smula ner det i mjölblandningen. 
Tillsätt kesella, sirap, ägg, vatten och västerbottenost.
Blanda snabbt ihop till en tjock smet.
Fördela smeten i muppinsformar.  
Tryck lätt fyllningen på toppen. 
Strö över solrosfrön och pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen ca. 10 min. 
Sänk värmen till 175grader och grädda ytterligare ca 25 min. 
Låt dem svalna på galler.
 
Strö gärna över lite flingsalt innan servering
 
SMAKLIG MÅLTID!

Tonfisksallad som på Rhodos

Som alltid under mina resor så vill jag gärna prova det mesta från det lokala köket. Mycket gott serverades på tallriken och flera recept kommer jag självklart dela med er. Antagligen inte det mest grekiska jag åt under veckan men som fick mig att ändra mina smaklökar för tonfisk är denna salladen som jag delar med er i veckans nummer.
 
För 4st personer:
Tonfiskröra:
2st burkar toniskfileer, i vatten
2dl creme fraiche
3msk majonnäs
1st vitlöksklyfta, pressad
1st röd lök, finhackad
1st röd paprika, finhackad
150g fetaost, smulad
150g oliver, skivade
1msk basilika, finhackad
1msk dill, finhackad
tabasco
svartpeppar
 
Låt tonfisken rinna av i durkslag.
Blanda tonfisken med resten av ingredienserna.
Smaka av med svartpeppar och önskad mängd tabasco. 
Låt gärna stå till sig i kylskåp ca. 30minuter.
 
Vinägrett:
1st citron, saften
0.5dl olivolja
1tsk flytande honung
salt
peppar
 
Vispa ihop alla ingredienser.
Låt gärna stå till sig tills salladen ska serveras.
 
Till salladen:
0.5st isbergsallad, hackad
0.5st gurka
1ask cocktailtomater, delade
150g oliver, delade
 
Grunda tallriken med sallad, gurka och tomater.
Placera en generös portion tonfiskröra på salladen.
Toppa med oliver och ringla över rikligt med vinägrett.
Avsluta gärna med lite svartpeppar.
 
SMAKLIG MÅLTID!

Thailansk färssallad (Thai Larb Moo)

Som jag tidigare berättat så har jag besökt Thailand flera gånger och älskar det thailändska köket. Denna vecka bjuder jag på min tolkning av Laos nationalrätt som även finns på de flesta thailändska menyerna. Larb Moo heter rätten som är en riktigt het och syrlig sallad som jag med glädje äter en varm sommardag. 
 
Till 4st personer:
  • 500g fläskfärs eller kycklingfärs
  • 2msk sesamolja 
  • 3cm ingefära, fint riven 
  • 2st vitlöksklyftor, finhackade 
  • 1st het chili, finhackad 
  • 1st gul lök, skivad 
  • 6tsk fisksås 
  • 1st lime, saften + zest 
  • 1msk farinsocker 
  • 1msk vinäger 
  • 0.5dl mynta, hackad 
  • 0.5dl koriander, hackad 
  • 80g solrosskott
  • 2st tomater, klyftade
  • 4st stora salladsblad, till servering
  •  
  • Hetta upp en panna och stek färsen tills den börjar ta färg.
  • Tillsätt sesamolja tillsammans med ingefära, vitlök och chili.
  • Låt steka i några minuter.
  • Blanda ner lök och stek ytterligare ca. 2 minuter.
  • Häll i fisksås, limesaft, socker och vinäger och koka i 4 minuter. 
  • Smaka av med eventuellt mer vinäger, lime eller fisksås.
  • Ta bort pannan från värmen och låt svalna något. 
  • Rör i solrosskott, tomat, mynta och koriander.
  •  
  • Tips!
  • Denna rätt gör sig allra bäst då syran och hettan är hög så snåla inte
  • med lime, vinäger och chili.
 
SMAKLIG MÅLTID!