Thailänsk röd curry med limebakad lax

 


För 4st personer

CURRYN
rapsolja
en tummes storlek ingefära, strimlad
2st vitlöksklyftor, tunt strimlade
1st het chili, strimlad
4msk röd currypasta
1msk tomatpuré
2st morrötter, centimetertjocka bitar
1st stor potatis, centimetertjocka bitar
2dl grönsaksbuljong
4dl kokosmjölk
1msk fisksås
1tsk strösocker
0.5dl mellangrädde

1st röd lök, skivad

1st lime, saften
1dl gröna ärtor
1knippe koriander, skälkarna
ev. lite salt

LAXEN
4st skinnfria bitar
1st lime, rivet zest
lite fisksås

RIS
4portioner jasminris
grönsaksbuljong

CURRYN
Hetta upp en kastrull med rapsolja.
Lägg i ingefära, chili, vitlök, morrötter och potatis.
Låt fräsa kort.
Tillsätt currypasta och tomatpuré.
Fräs vidare kort.
Tillsätt buljong och låt koka upp.
Koka ca. 5minuter tills potatisen börjar mjukna.
Tillsätt kokosmjölk och fisksås.
Sänk till medelvärme och låt puttra ca. 5minuter till.
Tillsätt resterande ingredienser och puttra ytterligare ca. 5minuter.
Smaka av med salt och extra lime.  

LAXEN
Börja med laxen efter att curryn kokat 10minuter.
Värm ugnen till 180grader.
Lägg bitarna på ett folieark.
Droppa lite fisksås på laxen och strö över lime zest.
Packa in bitarna i folien och baka mitt i ugnen, 10minuter.

Servera enligt bilden.

--------
TIPS!
Ta ut laxen från kylen i god tid. Helst ska laxbitarna hålla rumstemperatur innan de tillagas.


SMAKLIG MÅLTID!!