Ärtsoppa
Klassisk ärtsoppa tillhör svensk husmanskost och serveras enligt gammal tradition på torsdagar. Jag älskar soppan när den är kokt från grunden och det är mycket enklare än du kanske tror.
Visst tar det lite tid då ärtorna ska blötläggas men passa därför på att koka en stor sats eftersom det som blir över går utmärkt att frysa in.

För 4st personer:
5dl gula ärtor
2.5l vatten
0.5tsk salt
400g fläsk, tärnad
1st gul lök, hel
1st morot, hel
1st palsernacka, hel
1tsk timjan
1tsk mejram
1st lagerblad
3st kryddnejlikor
5st vitpepparkorn
3st kryddpepparkorn
1st grönsaksbuljongtärning
2msk dijonsenap
salt
peppar
1msk persilja, hackad
Blötlägg ärtorna dagen innan i lättsaltat vatten.
Sila bort vattnet.
Häll över ärtorna i en rymlig kastrull och tillsätt nytt vatten.
Tillsätt salt och buljongtärning.
Låt koka upp.
Skumma bort dom lösa skalen som flyter upp.
Skala grönsakerna och lägg ner tillsammans med örter, samt lagerblad i grytan.
Lägg pepparkorn och nejlikor i en tesil och lägg i koket.
Låt koka under lock i ca. 2timmar.
Lägg ner fläsktärningar efter halva tiden.
Rör om då och då och fortsätt skumma av ärtskal från ytan.
Ta upp grönsakerna och servera dom gärna bredvid.
Ta upp tesilen med kryddor och lagerbladet.
Späd eventuellt med vatten om soppan är för tjock.
Rör ner senap, smaka av med salt och peppar.
Rör ner persilja precis innan servering.
SMAKLIG MÅLTID!
TIPS:
Uteslut fläsk för en vegetarisk variant eller tillsätt slantar av en god korv för en extra fyllig soppa.