Citruscheesecake
Till helgen är det både påsk och min födelsedag.
Jag gör en supergod och enkel dessert som passar utmärkt till båda firandena.
För mig ska en dessert i påsktid självklart vara i färgen gul och samtidigt smaka friskt som påminner mig om att våren närmar sig.
Jag har ibland svårt för cheesecake då den ofta är alldeles för söt och mastig.
Min variant har en len och mjuk textur samt en läskande smak av citrus.
Täcket av passionsfrukt höjer friskheten ytterligare men kan självklart bytas mot andra frukter eller bär.

10st BITAR:
CHEESECAKE:
12st digestivekex
50g smör
400g philadelphiaost, lätt
2dl créme fraîche, lätt
2st lime, rivet skal och saft
0.5st citron, saft
1.5dl strösocker
2st ägg
1tsk vaniljsocker
4blad gelatin
GELETÄCKE:
3st passionsfrukter
1blad gelatin
2msk strösocker
4msk vatten
Krossa kexen fint.
Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.
Ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 minuter.
Separera äggen.
Rör ihop äggulor, crème fraiche, färskost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
Värm lime- och citronsaften försiktigt i en kastrull.
Ta upp, krama ur ordentligt och låt gelatinbladen smälta i limesaften.
Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll blandningen i formen.
Ställ i kylen minst 1 timme.
Lägg gelatinbladet till täcket i kallt vatten ca. 5 minuter.
Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Ta upp, krama ur ordentligt och låt gelatinbladet smälta i kastrullen.
Halvera och skrapa ur passionsfrukterna.
Blanda ner passionfrukten i kastrullen och låt svalna.
Häll gelén över kakan.
Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.
Lossa kakan från formen och servera.
TIPS!
Kakan kan med fördel göras dagen innan. Förvara den då väl inplastad i kylskåp eftersom den annars lytt får en obehaglig smak av kylskåp.
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
SMAKLIG MÅLTID!
Mumsigt :D