Dillkyckling

Denna rustika husmansklassiker görs oftast på kalv eller lamm. Då kräver grytan en lång tillagningstid för att få köttet mört. Denna vecka väljer jag istället kyckling för en snabbare tillagning, endast ca. 30minuter. Svårigheten här ligger i att hitta den perfekta balansen mellan sälta, syra och sötma. Många recept på denna gryta innehåller, enligt mig, för mycket sötma. I mitt recept drar jag ner på sockret eftersom jag gillar att rätten håller en hög syra. Till skillnad ifrån originalet där ättikan står för hela syran så kompletterar jag även med lite citronsaft. 
 
 
  • För 4st personer:
  • 500g kycklingfilé, i större bitar (2x2cm)
  • 3st morötter, grovt delade
  • 5dl kycklingfond, (vatten+fond)
  • 8st kryddpepparkorn, hela
  • 1tsk dillfrön, hela
  • 2st lagerblad
  • 0.5st purjolök, grovt strimlad
  • 2.5dl vispgrädde
  • 2msk ättika
  • 0.5citron, saften
  • 2msk strösocker
  • 1kruka dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar
  • redning
  • potatis till servering
  • Koka potatisen.
  • Koka upp fonden
  • Tillsätt kycklingen och späd ev. med lite vatten så det täcker. 
  • Tillsätt kryddpeppar, dillfrön och lagerblad.
  • Låt koka i några minuter. 
  • Ta sedan bort det skum som samlats på ytan. 
  • Smaka av fonden med salt och vitpeppar.
  • Tillsätt morötter. 
  • Låt koka i ca. tio minuter så lite vätska försvinner och moroten börjar mjukna.
  • Slå på grädden och vänd ner purjolök.
  • Koka upp och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  • Sänk till låg värme och smaka av med socker, ättika och citron.
  • Blanda ner dillen.
  • Servera med kokt potatis.
  • Tips!
  • I denna rätt så gäller det att smaka av ofta. Börja tidigt att smaka av fonden så att lagom sälta kommit
  • fram. Det ska vara en smakrik fond. När sötma och syra ska adderas i slutet så tillsätt lite i taget och
  • smaka hela tiden. 
 
SMAKLIG MÅLTID!