Köttfärssås

Många mail trillar in med önskningar om recept.
Besvarar en fråga som jag dessutom tyckte var riktigt bra. Alla har vi ett alldeles egna recept på köttfärssås. Johannes från Sjöbo har skickat in en fråga om hur mitt recept på kanske sveriges mest älskade vardagsrätt lyder. Jag har flera sätt att laga den på men om jag bortser från en italiensk bolognese eller en thailändsk variant av såsen så ser min vardagliga version ut som följer.
 
 
TILL 4st personer:
 
KÖTTFÄRSSÅS:
1mak olivolja
500g blandfärs
2st små gula lökar, finhackade
3st vitlöksklyftor, finhackade
1st röd chili, finhackad
2st morötter, små tärningar
1tsk timjan, torkad
1tsk oregano, torkad
1tsk mejram, torkad
2st lagerblad
500g krossade tomater
1msk tomatpuré
1dl rött vin
4dl kalvfond, fond+vatten
2tsk worcestersås
1msk kinesisk soja
1näve torkad svamp, gärna karl-johan
salt
svartpeppar 
 
Fräs köttfärsen i stekpanna, tillsätt lök och vitlök.
Hetta upp en gryta med olivolja.
Häll över köttfräset till grytan.
Tillsätt morot, chilli och låt fräsa vidare någon minut.
Krydda med alla de torkade kryddorna och lägg ner lagerbladen.
Häll i vitt vin och låt fräsa upp snabbt.
Blanda ner de krossade tomaterna och tomatpuré.
Häll i fonden.
Låt småkoka ca. 20minuter.
Häll i worcestersås, soja och smula ner den torkade svampen.
Låt koka vidare ca. 10minuter.
Smaka av med salt, peppar och ev. lite mer worcester.
 
SERVERING:
4portioner spagetti
20g smör
1tsk olivolja
 
Koka pastan enligt anvisning.
Slå av vattnet och låt ånga av.
Blanda ner smör och olivolja.
 
TIPS!
 
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt :D