Örtig linssoppa med tomat
En lättlagad och nyttig soppa som med sin goda men milda smak ger utrymme att variera topping för egen smak. Jag serverar min med ruccola och riven västerbottenost men tipsar också om fler varianter. Testa dig fram!

Till 4st personer:
1msk olivolja
1st gul lök, finhackad
1st vitlöksklyfta, finhackad
2st små morötter, i små tärningar
1l grönsaksbuljong, vatten och buljongtärning
2dl röda linser
1tsk paprikapulver
2st lagerblad
400g finkrossade tomater
0.5tsk timjan
0.5tsk körvel
1tsk persilja
1tsk oregano
1tsk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
Topping:
Ruccola
Västerbottenost
Skölj liserna i kallt vatten och låt rinna av.
Hetta upp olivolja i en kastrull med tjock botten.
Tillsätt lök, vitlök och morot och låt fräsa till löken mjuknar.
Tillsätt krossade tomater, paprikapulver och lagerblad, låt koka upp.
Häll i grönsaksbuljong och rör ner de sköljda linserna.
Krydda med alla örter (torkade).
Låt koka 15minuter under lock.
Tillsätt rödvinsvinäger.
Smaka av med en stor nypa salt, peppar och ev. lite mer vinäger.
SMAKLIG MÅLTID!
Tips på topping:
- Brödkrutonger
- Olivolja
- Knaperstekt bacon
- Pesto
- Mozzarella
- Finhackad chili
Men gud så gott - de ska provas!