Pastagratäng

Jag rensar kylskåpet och lagar en jättegod gratäng med smaker från Italien.
Pastagratäng brukar vara hela familjens favorit och dessutom passar den alldeles utmärkt till veckans matlådor. 
Mozzarellan som används i mitten av gratängen gör att gratängen blir krämigt god utan att koka en traditionell ostsås.
 
 
TILL 1st rejäl portion och 4st matlådor:
 
Gratäng:
400g fin pasta, exempel penne
400g blandfärs
olivolja
1st gul lök, finhackad
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st torkad röd chili, finhackad
1burk soltorkade tomater i olja (200g), finhackade
1000g finkrossade tomater
1dl vatten
0.5tsk rosmarin, torkad
0.5tsk mejram, torkad
0.5tsk oregano, torkad
0.5tsk basilika, torkad
1msk rödvinsvinäger
1nypa strösocker
salt
svartpeppar
3dl parmesanost, riven (+skalken)
1st mozzarella, tunt skivad
 
Koka pastan någon minut kortare än vad som står på förpackningen.
Slå av vattnet och rör ner lite olivolja.
Sätt ugnen på 200grader.
 
Fräs blandfärs.
Tillsätt oljan från de soltorkade tomaterna.
Blanda ner lök, vitlök och torkad chili och låt fräsa vidare några minuter.
Tillsätt de soltorkade och krossade tomaterna tillsammans med vattnet.
Koka upp och tillsätt de torkade örterna med vinäger.
Låt sjuda i ca. 20minuter.
Smaka av med socker, salt och svartpeppar.
Blanda den kokta pastan med hälften av såsen.
Lägg ett lagen av pastablandningen i en smord ugnsfast form.
Häll på såsen som är kvar.
Strö över hälften av parmesanen och alla mozzarellaskivor.
Avsluta med ett lager pastablandning och toppa med parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i ca. 20minuter.
 
TIPS!
Koka gärna med skalken av parmesanen med såsen för en djupare smak.
Blocka ur innan gratängen ska gräddas.
 
 
SMAKLIG MÅLTID!