Thailänsk skaldjurssoppa
Gott, snabbt och enkelt!
För att få fram den äkta thailändska smaken i denna rätt handlar det om en perfekt balans mellan syra, sötma och hetta.
Ingredienser som chili, vinäger och lime kan variera mycket så därför behöver man lägga mycket fokus på avsmakningen.
Addera mer salt, peppar, vinäger, fisksås tills det perfekta resultatet är redo att serveras.
Denna ska vara en het soppa med mycket smak av skaldjur.


För 4st personer:
1kg färska blåmusslor
2st färsklökar, skivade
0.5st blomkålshuvud, i minde buketter
2st små morötter, tärningar
2st vitlöksklyftor, tunt skivade
1st stjälk citrongräs, skivad
3cm ingefära, grovt riven
2st röd chili, tunt skivad
2msk matolja
2msk fisksås
1msk rödvinsvinäger
400g kokosmjölk
400g kokosgrädde
200g räkor, skalade
1st lime, saft + zest
1tsk socker
salt
vitpeppar
Skölj och skrubba musslorna.
Kasta de som är trasiga och som är öppna och inte sluter sig när du knackar på
skalet.
Hetta upp olja i en rymlig kastrull och svetta alla grönsaker.
Tillsätt all vätska och koka ihop i några minuter.
Lägg ner musslorna och sätt på locket.
Sjud i cirka 3minuter eller tills musslorna öppnat sig.
Kasta alla musslor som inte öppnat sig.
Lägg ner alla räkor i grytan.
Tillsätt zest och saft från lime samt socker.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger och fisksås.
Rör ner koriander.
Tips!
Räkor behöver alltid en kortare tillagningstid än förväntat. Blanda ner i den varma soppan precis innan servering.
SMAKLIG MÅLTID!