Vegetarisk jalfrezi

Till er som inte får tidningen Xtra Borås så lägger jag självklart ut receptet även här varje vecka. Här kommer denna veckas recept som kom till alla boråsares brevlåda idag!
 
-----------
 
Jag anar att veckans recept inte blir det mest populära. 
Många säger sig inte gilla indisk mat och sedan finns det ett stort gäng som helst inte lagar vegetariskt. 
Däremot är jag säker på att de som väljer att testa receptet kommer fortsätta laga denna rätt. 
Jalfrezi är en bra inkörsport till det indiska köket eftersom det är en mild curry och har en god-, lätt sötsur smak från paprika och vinäger. 
Variera den beroende på vilka grönsaker som finns hemma och självklart går det fint att addera kyckling
 
 
TILL 6-8st personer:
 
1st gul lök, grovhackad
1st röd chili, tunt skivad
4cm ingefära, tunt skivad
3st vitlöksklyftor, tunt skivade
1kruka koriander
2st röda paprikor, grovhackade
1st litet blomkålshuvud, i mindre buketter
3st tomater, grovhackade
1st zucchini, grovskivad
400g kikärtor, på burk
130g jalfrezipasta, köpt eller helst egengjord (se nedan)
400g krossade tomater
4msk rödvinsvinäger
5dl vatten
1st grönsaksbuljongstärning
salt
peppar
1st lime, saften
 
Börja med att förbereda grönsakerna enligt ovan.
Finhacka stjälkarna av koriandern. 
Låt kikärterna rinna av.
Sätt en stor traktörpanna på medelvärme och tillsätt smör och lite matolja. 
Tillsätt lök, ingefära, vitlök och korianderstjälkar och stek tills ingredienserna är mjuka och har fin färg, ca. 5minuter. 
Tillsätt paprika, kikärter och jalfrezipasta. 
Rör om ordentligt.
Tillsätt blomkål, zucchini, färska och krossade tomater samt vinäger. 
Häll vattnet och buljong i pannan.
Koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock i 45 minuter. 
Kontrollera då och då att curryn inte torkar ut, tillsätt extra vatten om så behövs. 
När grönsakerna är mjuka, smaka av med salt och peppar och pressa lime över. 
Rör ner korianderblanden men spara några att toppa rätten med.
 
Servera med nykokt ris och yoghurt.
 
EGEN JALFREZIPASTA:
2st vitlöksklyftor
3cm ingefära
1tsk gurkmeja
1nypa flingsalt
2msk matolja
3msk tomatpuré
1st röd chili
lite färsk koriander
1tsk spiskummin
1tsk bruna senapsfrön
0.5tsk mald koriander
 
Rosta senapsfrön, spiskummin och mald koriander tills fröna börjar poppa.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
 
TIPS!
 
Jag serverade curryn med rött chiliris som görs enkelt genom att fräsa finhackad chili och tomatpuré i lite olja och sedan blanda ner det nykokta riset.
 
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!