Hallonscones med lemoncurd

Dessa underbart goda och snygga scones passar alldeles utmärkt med en stor kopp te som lång helgfrukost under sommaren. 
Tillsammans med söt och syrlig curd blir det oemotståndligt. Självklart går det att byta hallon mot andra små och smakrika bär. Vilken är er favorit? 
 
Till 4st personer:
 
SCONES:
8dl siktat dinkelmjöl
1tsk salt
2msk strösocker
4tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
100g smör
3dl yoghurt med vaniljsmak
2dl frysta hallon
 
Sätt ugnen på 250grader. 
Blanda mjöl, smör, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en matberedare. 
Tillsätt yoghurten och blanda snabbt ihop till en deg. 
Vänd i hallonen försiktigt.
Dela degen i fyra delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut varje del till en runda kakor, ca 15 cm i diameter. 
Skär ett kryss i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen ca. 13 min. 
Låt bröden svalna något på galler innan servering.
 
LEMONCURD:
100g smör
3dl strösocker
3st hela ägg
1st äggula
3st ekologiska citroner, saft och skal
 
Skölj citronerna väl i varmt vatten.
Riv skalet från en av citronerna och blanda med pressad saft från alla tre i en kastrull.
Tillsätt ägg och strösocker. 
Låt sjuda på låg värme och rör heltiden till en tjock kräm.
Blanda ner smör och rör till en jämn curd. 
Häll upp på väl rengjord burk

 

TIPS!
Setill att rengöra burken till curden väl. Diska först och sedan skölj med kokande vatten. Då står sig curden i minst en månad i kylen. 
 
KONTAKT!
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!
#1 - - Robex Lundgren:

mums

#2 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!

#3 - - Markus- mittgrekland.se:

Ser fantastiskt gott ut!