Äppelmunkar

Munkar:
25g jäst, för söta degar
100g smör
2msk strösocker
6dl vetemjöl
ca.3l rapsolja,
1dl mjölk
2st äggulor
1dl strösocker
0.5msk kanel
Äppelkompott:
2st svenska äpplen, i små täringar
1dl socker
1krm kardemumma
Lime- och Mascarponemousse
250g mascarpone
1tsk florsocker
1st vaniljstång, fröna
1st lime, yttersta skalet
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
Tillsätt mjölken och värm till 37grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt socker och mjöl och arbeta ihop till en slät deg.
Knåda till sist in äggulorna i degen.
Dela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och jäs ca. 40 min under bakduk.
Blanda äpple och socker i en kastrull och låt koka under omrörning, ca. 5 min.
Låt kompotten kallna.
Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160grader.
Fritera munkarna, 3 i taget, ca. 2 1/2 min per sida.
Ta upp dem och lägg på hushållspapper.
Blanda socker och kanel.
Rulla munkarna i sockerblandningen.
Skär ett snitt i munkarna och fyll dem med äppelkompott.
Blanda ingredienserna till mascarponemoussen och toppa munkarna.
SMAKLIG MÅLTID!
Tips!
Har ni ingen fritös så går det lika bra att använda kastrull. Använd då gärna en termometer för att mäta till 160grader. Mängden rapsolja i receptet är inte exakt. Viktigast är att munkarna täcks så därför kan mängden variera beroende på fritös eller kastrull.
mumsigt