Äppelmunkar

Munkar:

25g                  jäst, för söta degar

100g                smör

2msk                strösocker

6dl                   vetemjöl

ca.3l                rapsolja,

1dl                   mjölk

2st                   äggulor

1dl                   strösocker

0.5msk             kanel

 

Äppelkompott:

2st                   svenska äpplen, i små täringar

1dl                   socker

1krm                kardemumma

 

Lime- och Mascarponemousse

250g                mascarpone

1tsk                  florsocker

1st                   vaniljstång, fröna

1st                   lime, yttersta skalet

 

Smula jästen i en bunke. 

Smält smöret i en kastrull på medelvärme.

Tillsätt mjölken och värm till 37grader. 

Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt socker och mjöl och arbeta ihop till en slät deg. 

Knåda till sist in äggulorna i degen.

Dela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar. 

Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och jäs ca. 40 min under bakduk.

Blanda äpple och socker i en kastrull och låt koka under omrörning, ca. 5 min.

Låt kompotten kallna.

Hetta upp oljan i en fritös eller gryta till 160grader. 

Fritera munkarna, 3 i taget, ca. 2 1/2 min per sida. 

Ta upp dem och lägg på hushållspapper.

Blanda socker och kanel. 

Rulla munkarna i sockerblandningen.

Skär ett snitt i munkarna och fyll dem med äppelkompott.

Blanda ingredienserna till mascarponemoussen och toppa munkarna. 

SMAKLIG MÅLTID! 

Tips!

Har ni ingen fritös så går det lika bra att använda kastrull. Använd då gärna en termometer för att mäta till 160grader. Mängden rapsolja i receptet är inte exakt. Viktigast är att munkarna täcks så därför kan mängden variera beroende på fritös eller kastrull.
#1 - - Emiza:

mumsigt