Fisk- och skaldjursgryta

En av mina favoriter! Skaldjur, fisk, grädde och vitt vin, det kan inte misslyckas! Följ receptet och koka en egen skaldjursfond. Det går fort eftersom man inte ska koka en skaldjursfond längre än max.20min. För då blir den gråaktig och smakar beskt. LYCKA TILL!
 
 

Fisk- och skaldjurgryta

4 portioner

150g skal från skaldjur (t ex räkor
300g blåmusslor
200g skalade, kokta räkor
300g lax, i större kuber
1tsk dillfrön
1tsk torkad timjan
1st vitlök, tunt skivad
2st salladslökar, finhackad
1st morot, skuren i mindre bitar
1st palsternacka, skuren i mindre bitar
1st fänkål, hackad i mindre bitar
3msk tomatpuré
5dl vitt vin
1msk vitvinsvinäger
2st lagerblad
ev. 1msk skaldjursfond
5dl vispgrädde
salt
peppar
saft från 0.5st citron
0,5 dl hackad dill

Hetta upp en stor kastrull. Fräs, den vita delen av salladslöken (spara den gröna), grönsaker, dillfrön och timjan, lagerblad och vitpepparkorn i lite smör. Tillsätt tomatpurén. Häll i skalen från skaldjuren, rör runt så att allt blandas. Häll i vitt vin och en skvätt vitvinsvinäger, låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om vätskan dunstar för mycket. Sila av skalen och grönsakerna från fonden. Koka upp fonden tillsammans med musslorna tills de öppnat sig. Plocka upp musslorna med hålslev och ställ åt sidan. Låt såsen reducera till ca 2/3. Önskar du en lite kraftigare fond så tillsätt gärna 1msk god skaldjursfond.
Häll i grädden och koka ihop, tar ca.15-20 minuter. Smaka av skaldjurssåsen med salt och peppar, gärna en extra skvätt vin och citronsaft. Lägg i fisken i skaldjurssåsen och låt småkoka i max 5min. Lägg tillbaka musslorna i grytan, vänd ner dill och finhackade gröna delen av salladslöken.

Häll upp grytan i djupa tallrikar och toppa med räkorna.

Servera med vitlöksrostat bröd. I annat fall så blir det också gott med kokt potatis till grytan.

SMAKLIG MÅLTID!