Grillad karré med blomkålsgratäng

Just nu kan man få tag på underbar blomkål med mild, smörig smak. Därför tycker jag att det är ett passande tillfälle att ersätta den med den mer vanliga potatisgratängen. Är du en som räknar kolhydrater så passar denna gratäng alldeles utmärkt. Passar som tillbehör till all sorts kött.
 
 
För 4st portioner:
 
Blomkålsgratäng:
1kg blomkål, i mindre buketter
3st späda vårlökar, skivade
2dl lätt crème fraîche
2dl vispgrädde
1.5msk koncentrerad grönsaksfond
80-100g gorgonzola
svartpeppar
lite salt
150g västerbottenost, riven
 
Sätt ugnen på 225grader.
Koka blomkålen försiktigt i saltat vatten, ca. 5minuter.
Slå av vattnet.
Hetta upp en panna med smör och fräs den skivade vårlöken mjuk.
Blanda ner crème fraîche, grädde, fond och låt koka upp.
Ta av pannan från värmen och smula ner gorgonzola under omrörning tills den smält helt.
Vänd ner ostsåsen i blomkålen försiktigt och häll över i en smord ugnsform.
Strö över västerbottenost.
Gratinera mitt i ugnen ca. 15min eller tills ytan blir gyllenbrun.
 
Vinäger- & rosmarinsmarinerad karré:
4st stora karréskivor
0.5dl olivolja
0.5dl balsamvinäger
2st kvistar rosmarin
2st vitlöksklyftor, pressade
1msk farinsocker
svartpeppar
salt
 
Tryck ut köttskivorna något.
Blanda alla ingredienser i en påse.
Lägg i karréskivorna och blanda försiktigt.
Låt stå i kylskåp, minst ett par timmar.
Ta upp köttet och låt rinna av.
Grilla snabbt på båda sidor när glöden är tokigt varm.
 
Servera med en enkel grönsallad. 
Gärna dressad med några droppar balsamvinäger och olivolja.
 
Tips!
Koka inte blomkålen för länge. Min tidsangivelse är bara ett riktmärke. Viktigt att buketterna behåller sin krispiga kärna för att sedan precis bli klara efter gratineringen.
 
SMAKLIG MÅLTID!