Stekt torsk med gräddstuvad savoykål och krispiga rotsaker

Svensk husmanskost som är lyxig nog att servera som huvudrätt i en 3-rättersmeny.
För att tallriken ska nå riktiga höjder så tycker jag att grönsakerna ska vara ekologiska, torsken vara av fin kvalité och stuvningen ska självklart innehålla vispgrädde. 
Detta är en snygg tallrik med olika texturer. Innehåller få ingredienser för att varje råvara ska komma fram och just därför är det extra viktigt med god kvalité rakt igenom.
 
 
För 4st personer:
 
TORSKEN:
800g torskfilé (eller torskrygg)
vetemjöl
smör
salt
vitpeppar
 
STUVNING:
1st huvud savoykål, strimlad
4dl grädde
1tsk fransk senap
salt
vitpeppar
 
ROTSAKER:
1st morot
1st palsternacka
0.5st fänkål
Rapsolja
 
Tina fisken om den är fryst och torka av den. 
Strimla rotsakerna med potatisskalare eller tunt med kniv.
Värm upp oljan till 180grader och fritera rotsakerna tills de börjar ta färg. 
Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp en panna med en rejäl klick smör.
Vänd torsken i vetemjöl och stek tills de får en fin yta. 
Låt fisken stå i ugnen i 125grader tills den har en innertemperatur på 54 grader.
Fräs savoykålen snabbt i smör. 
Häll över grädden och låt koka ihop tills en stuvning. 
Smaka av med senap, salt och vitpeppar.
 
 

TIPS!

Eftersom det inte är så mycket som ska friteras så behövs ingen fritös.
Tänk på att använda en termometer för att vara säker på oljans temperatur och tillsätt sedan rotsakerna försiktigt.
Glöm inte att ha ett lock nära till hands om oljan skulle självantända och fritera aldrig med köksfläkten påslagen!
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: [email protected].
 
SMAKLIG MÅLTID!
#1 - - Elin:

Mumsigt! :D Älskar savoykål!! :D

#2 - - Nybakade Sötsaler:

Men gud så gott!

#3 - - Nybakade Sötsaker:

Men gud så gott!