Filmjölksbröd med lingon

Blåbärssäsongen börjar ta slut men det finns fortfarande massor med fina lingon i skogarna runt Borås. 
Som jag skrivit tidigare så älskar jag att laga med skogens bär men gillar inte alls att plocka dom själv. 
De är alldeles för små och därför tar det en väldigt lång tid innan man ser att de små burkarna fylls. 
Tack till Sten och Carola som står för de fina lingonen i veckans bröd!
 
 
Till 2st limpor
 
1liter filmjölk
1dl mörk sirap
1.5dl ljus sirap
2tsk bikarbonat
7dl vetemjöl
4dl grahamsmjöl
2dl siktat dinkelmjöl
2tsk salt
2dl solroskärnor
1dl pumpakärnor, grovhackade
1.5dl linfrön
1dl lingon, gärna frysta
1dl gojibär, torkade
 
TOPPING
havregryn
flingsalt
 
Sätt ugnen på 175grader.
Blanda filmjölk, med bikarbonat och sirap.
Rör ner de övriga ingredienserna tills degen blivit väl blandad.
Häll upp den lösa degen i två smorda bakformar som rymmer 1.5l styck.
Toppa ett bröd med havregryn och ett med flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1.5timme. 
Prova gärna med sticka så att brödet är helt genomgräddat.
Ta ut brödet och låt gärna det vila under bakduk i ca. 5timmar innan de skärs upp.

 

TIPS!
Gojibär är ett rött, syrligt bär som oftast kategoriseras som ett superbär. 
Anledningen till detta ska vara att bäret är en av de mest näringsrika i världen. 
Du hittar gojibär i torkad form i nästan alla matvarubutiker idag och det passar perfekt ihop med lingonen i brödet.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!
#1 - - Markus- mittgrekiskakök:

Vilket fantastiskt bröd!